Νεφελούδης: Εμείς θα συζητήσουμε ακόμη και μειώσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νεφελούδης: Εμείς θα συζητήσουμε ακόμη και μειώσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

Εκτός μνημονίων πλέον, ο κ. Βρούτσης ενδίδει στις πιέσεις θεσμών και ΣΕΒ για αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη, αυτήν που ψήφισαν Λοβέρδος-Κουτρουμάνης το 2010, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει ακόμη και μειώσεις ορίων κατά την αποτύπωση της ασφαλιστικής στρατηγικής του, είπε ο πρώην ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Δεν είναι χθεσινή ή προχθεσινή ιστορία τα περί αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, έχουν ακουστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, θύμισε ο κ. Νεφελούδης, όταν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης άρχισε να μελετάει αναλογιστικά το νομοσχέδιό του που στην συνέχεια έγινε νόμος, ενώ το ίδιο αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση.

«Πάνε για αύξηση των ορίων ηλικίας», επιβεβαίωσε ο κ. Νεφελούδης, θυμίζοντας ότι η αντίστοιχη αύξηση στα 62 και 67 έτη έγινε το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τον νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (και όχι από τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016 όπως… φημολογήθηκε) και με σημείο εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2015.

«Εμείς επιλέξαμε όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση να μην ενεργοποιήσουμε το μέτρο, αλλά ως γνωστόν χάσαμε στη διαπραγμάτευση και ξεκίνησε η διαδικασία εφαρμογής από τον Ιούλιο του 2015. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου», όπως επανέλαβε.

Για την… απειλή να φτάσει το όριο στα 72 χρόνια σε βάθος χρόνου, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι «αυτή η πίεση ασκήθηκε και σε εμάς, έντονα. Δεν το συζητήσαμε και δεν το αποδεχθήκαμε, πολύ περισσότερο τώρα που δεν είναι μνημονιακή περίοδος … ο κ. Βρούτσης ενέδωσε στις πιέσεις και των θεσμών και του ΣΕΒ. Προφανώς, πάει στα 72 προοπτικά» το όριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει την διαδικασία για την αποτύπωση της ασφαλιστικής του στρατηγικής με πολύ μεγάλη ευκρίνεια και όπως είπε ο ίδιος, «υπάρχουν αρκετά έντονες φωνές … ακριβώς στην ανάποδη κατεύθυνση, εξασφάλιση πόρων για την μείωση των ορίων ηλικίας, σιγά-σιγά, σταδιακά, ως προοπτική».

«Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άνθρωπο που είτε μειώνει στο σχολείο είτε την οικοδομή είτε οπουδήποτε, να δουλεύει μέχρι τα 72, ή τα 68, ή τα 67. Είναι απάνθρωπο, ξεπερνά κάθε όριο της διαδικασίας σε σχέση με την εργασία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη περισσότερο, όπως επιβεβαίωσε, γιατί αυτό θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη για τους νέους την είσοδο στην αγορά εργασίας, οπότε θα καταστήσει αμφιλεγόμενο εάν θα πετύχουν αυτοί ποτέ να συμπληρώσουν τα συντάξιμα ως τα 72, πιέζοντας στην πράξη ακόμη πιο πάνω τα όρια.