Διαίρει και βασίλευε στην ATTICA BANK

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαίρει και βασίλευε στην ATTICA BANK

Συναδέλφισσες, -οι,

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Attica bank, όπου τελικά έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συνεντεύξεων, κατά την οποία καλούνται αποκλειστικά κάτοχοι τίτλων σπουδών ανωτάτων σχολών και τους ζητείται να δηλώσουν οικειοθελή παραίτηση παίρνοντας μόνο μια προφορική δέσμευση για πρόσληψη στην Τράπεζα.

Εφόσον η Τράπεζα έχει όντως τη πρόθεση να προχωρήσει σε πρόσληψη για ποιον λόγο δεν παρέχει σε κάθε συνάδελφο –ισσα μαζί το χαρτί της αποχώρησης από τη εκάστοτε εταιρεία και το χαρτί της πρόσληψης στη Τράπεζα ώστε να υπογράφονται ταυτόχρονα και να αποφεύγεται η αναστάτωση. Επιπλέον ζητάμε να αναγνωριστεί προϋπηρεσία κάθε συναδέλφου –ισσας τη στιγμή που πρόκειται για διαδοχή. Δυστυχώς ακόμα και όταν η Τράπεζα κινείται προς μια θετική κατεύθυνση αφήνει να υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην όλη διαδικασία, γεγονός που δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ιδιαίτερα με την κατάσταση συνολικά στο τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.

Το χειρότερο όμως είναι ότι από την όλη διαδικασία έχουν αποκλειστεί όλοι οι μη πτυχιούχοι συνάδελφοι. Η χρήση του συγκεκριμένου κριτηρίου επιλογής, του τίτλου σπουδών ανώτατης σχολής, ως μοναδικό μέτρο για την αξιολόγηση των εργαζόμενων μας  βρίσκει σε πλήρη αντίθεση. Δεν μπορεί  άνθρωποι που για χρόνια δουλεύουν σε κρίσιμα πόστα, που έχουν μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση των εργασιών τους,  που έχουν αναπτύξει τα κατάλληλα «soft skills»  και έχουν αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό, που οι Διευθυντές και προϊστάμενοι τους βασίζονται πάνω τους – «πίνουν νερό στο όνομά τους» –  να αποκλείονται  a priori και να καταδικάζονται στην ανεργία.

 Δυστυχώς η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός ζει και βασιλεύει και άξιοι συνάδελφοι που έχουν δουλέψει σκληρά – ακόμα και 72 συνεχόμενες ώρες  για το χαρτοφυλάκιο της Artemis –  που  ήταν αυτοί που έγιναν όχημα αξιοπιστίας για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού, να πετιούνται στα αζήτητα σαν στυμμένες λεμονόκουπες.  Αξίζει να σημειωθεί πως  ανάμεσα τους συναδέλφους που τους φέρονται ως παιδιά «ενός κατώτερου Θεού» είναι άτομα που συντηρούν μόνοι τους μία οικογένεια, και μονογονεϊκές  οικογένειες. Οχτώ ημέρες πριν την ημέρα της γυναίκας, έχουμε πλήρη επίγνωση της επετείου αφού και εδώ, όπως συνήθως συμβαίνει στις επισφαλείς θέσεις εργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες. Μητέρες που μόλις πριν ένα μήνα συμπλήρωσαν το 18μηνο της προστασίας λόγω μητρότητας οδηγούνται στην ανεργία.

Συνάδελφοι, -ισσες

Η διάσπαση της εργατικής τάξης, ακόμα και όταν υπάρχουν πρόσκαιρα οφέλη, έχει κοντά ποδάρια. Το σωματείο δεν θα αφήσει κανένα μόνο του. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις εξελίξεις, με κάθε μέσο θα διεκδικήσουμε την δικαίωση των συναδέλφων  μας.

Το Δ.Σ του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.