ΣΕΥΤΠΕ: Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία – Μέτρα Πρόληψης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΥΤΠΕ: Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία – Μέτρα Πρόληψης

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γνωστή σε όλους μας η παγκόσμια ανησυχία που έχει προκληθεί από την έξαρση τόσο της γρίπης Η1Ν1 όσο και του κοροναϊού. Ειδικά σε χώρους όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως είναι τα τραπεζικά καταστήματα αλλά και τα κτήρια των διοικητικών υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ακόμη πιο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Ο Σύλλογός μας έχει γίνει αποδέκτης αυτής της ανησυχίας και του προβληματισμού από μεγάλη μερίδα εργαζομένων οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους και κυρίως όσοι συνάδελφοι υπάγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. τις εγκύους, τα άτομα με προβλήματα υγείας).

Στο πλαίσιο αυτό και αφού πρώτα τονίσουμε την αναγκαιότητα λήψης ατομικών μέτρων προστασίας και υγιεινής από τον κάθε συνάδελφο (υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, συχνή απολύμανση επιφανειών που έρχονται σε επαφή οι πελάτες)​​ καλούμε την Διοίκηση της Τράπεζας να μεριμνήσει για την άμεση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα για την προστασία και την προφύλαξή τους. Επίσης πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και οι καθ’ ύλη  αρμόδιοι για την προληπτική ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εκάστοτε ιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας με τους οποίους συνεργάζεται η Τράπεζα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έκτακτες επισκέψεις σε όλους τους χώρους εργασίας και να εξασκήσουν τα ουσιαστικά συμβουλευτικά τους καθήκοντα και αρμοδιότητες. Άλλωστε βάσει του πλαισίου που ορίζει ο Νόμος, ο εργοδότης, υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και προς τους τρίτους.

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε για τις άμεσες ενέργειες, όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Τράπεζας,​​ για τη λήψη όλων των αναγκαίων και ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία και προφύλαξη των εργαζομένων της Τράπεζας από την έξαρση της ιογενούς γρίπης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μεγαλύτερης επικινδυνότητας, δίκτυο καταστημάτων. Είναι άμεση ανάγκη:

  • να επανέλθουν τα προστατευτικά υαλοπετάσματα στα γκισέ των ταμείων,​​ 
  •  να τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο (προσβάσιμο και από τους πελάτες με την είσοδό τους στο κατάστημα) κυτία με προστατευτικές μάσκες αλλά και απολυμαντικό υγρό χεριών,
  •  να υπάρχουν αυξημένες παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας και υγιεινής με σαφή προσανατολισμό στην απολύμανση όλων των επιφανειών που έρχονται σε επαφή και οι πελάτες,
  •  να δοθεί ξεκάθαρη και σαφής οδηγία προς τους συναδέλφους να μη προσέρχονται στην εργασία τους αν εμφανίζουν έστω και πρωταρχικά συμπτώματα ασθενείας,
  • Να γίνει ανάρτηση οδηγιών προφύλαξης εργαζομένων και πελατών τόσο σε σταθερό και εμφανές σημείο στο​​ Intranet​​ όσο και σε χώρο του καταστήματος.

Στη μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα, τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα όλων μας. Και στο θέμα αυτό, όπως είναι φυσικό,​​ ΕΜΕΙΣ​​ οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν στους εργασιακούς μας χώρους και υποχρέωση όλων μας αλλά και της Διοίκησης να προφυλαχθούμε.

ΓΙΑΤΙ, Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕΜΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

     ​​ Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου  216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 2164001974 (εσ. 81974), 2103288141 (εσ. 28141), 2164001699 (εσ. 81699).

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ                       Γοίλιας Ισίδωρος

Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία – Μέτρα Πρόληψης.