Συνέδριο ΓΣΕΕ: Επανεκκίνηση ή μεγαλύτερη απαξίωση;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Επανεκκίνηση ή μεγαλύτερη απαξίωση;
  • Ακόμα μία κρίσιμη καμπή για το συνδικαλιστικό κίνημα – Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/2/20, στο Καβούρι Αττικής – Αναδημοσίευση από την Εποχή της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου

Στο προσκήνιο έχει επανέλθει η σφοδρή σύγκρουση στους κόλπους του συνδικαλισμού, ενόψει της τρίτης απόπειρας να διεξαχθεί το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Μετά τη διάλυση των διαδικασιών, εν μέσω αλληλοκατηγοριών και βιαιοπραγιών, σε Καλαμάτα (τον Μάρτιο του 2019) και Ρόδο (τον Απρίλιο του 2019), που οδήγησε στον ορισμό προσωρινής διοίκησης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25/2/20, στο Καβούρι Αττικής.

Πρώτο ξανά το ΠΑΜΕ στο ΕKA, κράτησε δυνάμεις η ΕΑΚ

Πριν φτάσουμε στο παραθαλάσσιο Καβούρι, στεκόμαστε στο 31ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), οι αρχαιρεσίες του οποίου προηγήθηκαν του συνεδρίου της ΓΣΕΕ (ολοκληρώθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου). Πρόκειται για το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, οι 1.314 σύνεδροι του οποίου προέκυψαν από τη συμμετοχή περίπου 100.000 εργαζομένων στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων – μελών του.

Νικήτρια αναδείχθηκε ξανά η ΔΑΣ (παράταξη με αναφορά στο ΠΑΜΕ, το συνδικαλιστικό βραχίονα του ΚΚΕ), διατηρώντας τις έδρες της στο ΔΣ (9) και αυξάνοντας το ποσοστό της. Ερώτημα παραμένει ακόμα το αν η συγκεκριμένη παράταξη θα συμμετάσχει στο προεδρείο του ΕΚΑ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που, παρά την πρωτιά της, δεν το έκανε, καταγγέλλοντας όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις ως «εργοδοτικές».

Στην πίεση του ΠΑΜΕ, από τη μία, αλλά και της ΠΑΣΚΕ, από την άλλη, άντεξε η παράταξη με αναφορά (και) στις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΑΚ, που αναδείχθηκε εκ νέου δεύτερη (6 έδρες), παρότι αποκλείστηκαν («με μεθοδεύσεις του ΠΑΜΕ», όπως καταγγέλλει η ΕΑΚ) οι αντιπρόσωποι του κλαδικού σωματείου στα τρόφιμα, γεγονός που στέρησε περίπου 80 συνέδρους από την ΕΑΚ. Η παράταξη αυτή βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένη (και πρώτη σε ψήφους) στην «τρίτη κάλπη», όπου περιλαμβάνονται κυρίως σωματεία του ιδιωτικού τομέα και κλάδοι όπου κυριαρχεί η επισφάλεια, σε μία συγκυρία που αναμένεται να υποστεί μείωση των δυνάμεών της στη ΓΣΕΕ.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η πτωτική πορεία των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, η οποία κέρδισε 6 έδρες, αλλά στο συνέδριο του 2017 είχε ουσιαστικά καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά, αν αθροίσουμε και την παράταξη ΕΜΕΙΣ, διάσπαση τότε της ΠΑΣΚΕ που σήμερα έχει διαλυθεί -το μεγαλύτερό της κομμάτι επαναπατρίσθηκε στην ΠΑΣΚΕ.

Παράλληλα, εμπεδώθηκε το ιδεολογικό χάσμα στο χώρο της Δεξιάς, οι δυνάμεις της οποίας κατέβηκαν ξανά χωριστά: «κρατιστές» (ΔΑΚΕ: 182 ψήφοι και 4 έδρες), εναντίον «νεοφιλελεύθερων» (ΕΝΟΤΗΤΑ: 153 ψήφοι και 4 έδρες).

Αυξημένες δυνάμεις και 2 έδρες (από 1 που είχε το 2017) κατέγραψε η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, με πολιτική αναφορά στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, δείγμα ότι η απαξίωση του συνδικαλισμού τροφοδοτεί έναν νέο ριζοσπαστισμό, που ψάχνει έκφραση και εκπροσώπηση μακριά από τις παραδοσιακές δυνάμεις.

Με αστυνομική «προστασία» και ομιλητή τον Μητσοτάκη!

Από τις αρχαιρεσίες αυτές προέκυψαν οι 20 σύνεδροι του ΕΚΑ, που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το ΠΑΜΕ ήδη έχει καλέσει σε κινητοποίηση (όπως είχε πράξει και τις δύο προηγούμενες φορές), το πρωί της Τρίτης, έξω από το ξενοδοχείο «Απόλλων», ενώ και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας την ίδια ημέρα, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία κατηγόρησε την ΑΔΕΔΥ για θεσμική εκτροπή.

Όπως και να έχει, η εικόνα ενός συνεδρίου υπό την προστασία των ΜΑΤ (όπως φημολογείται έντονα), με πρόσχημα την «απειλή» του ΠΑΜΕ, θα πολώσει περισσότερο την κατάσταση και θα προκαλέσει ακόμα ένα πλήγμα στην εκφυλισμένη εικόνα του συνδικαλισμού.

Αν, δε, ευσταθούν οι πληροφορίες ότι στο «fast track» (μονοήμερο) συνέδριο της Τρίτης δεν θα υπάρξουν τοποθετήσεις και εισηγήσεις συνέδρων, αλλά μόνο αρχαιρεσίες, μετά τον χαιρετισμό του Κυρ. Μητσοτάκη ή κάποιου άλλου κορυφαίου υπουργού, σε ρόλο «εγγυητή» της διεξαγωγής του συνεδρίου, θα δικαιωθούν όσοι μιλούν για συνέδριο – παρωδία, χωρίς προβληματισμό και συζήτηση για όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, αλλά και σαν να μην έχουν ήδη νομοθετηθεί οι αντεργατικές διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι το ίδιο με τον πρωθυπουργό αναμένεται να πράξει και η Φώφη Γεννηματά, ενώ, αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να αρνηθεί την πρόσκληση της ΓΣΕΕ.

Αποτελεί πρόκληση, λένε συνδικαλιστές της Αριστεράς στην «Εποχή», η ομιλία Μητσοτάκη στη ΓΣΕΕ, λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση του αντιασφαλιστικού, όπως τα ίδια συνδικάτα το αποκαλούν, νομοσχεδίου (ενάντια στο οποίο απήργησαν την περασμένη Τρίτη) και λίγες μόλις ημέρες πριν από την παρουσίαση των εξαγγελθέντων μέτρων ενάντια στα συνδικάτα!

Συνδικάτα ανοιχτά, όχι γραφειοκρατικά

Αντί για την επίδειξη «τσαμπουκά», η ΓΣΕΕ θα έπρεπε, λένε οι ίδιες πηγές, να δει πώς θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, ούτως ώστε να πάψουν αυτοί να θεωρούν τα συνδικάτα γραφειοκρατικά, αναξιόπιστα, χειραγωγήσιμα και με έντονες κομματικές πολώσεις.

Και ερμητικά κλειστά, προσθέτουμε εμείς, σε νέες κατηγορίες εργαζομένων (και μάλιστα «πρεκάριων») στον τομέα των υπηρεσιών, στους μετανάστες, τις γυναίκες.

«Πρέπει να μπει φρένο στην έντονη παραταξιοποίηση, στο ότι τα ίδια τα συνδικάτα δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες να ελκύσουν εργαζόμενους από τις κατηγορίες που προαναφέραμε, να διεθνοποιήσουν τη δράση τους και να λειτουργήσουν με ένα χαρακτήρα γνήσιας συνδικαλιστικής κουλτούρας και όχι ως κομματικοί βραχίονες ή ως βήμα για πολιτική μεταπήδηση», είχε δηλώσει σχετικά στην «Εποχή» ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων, με αφορμή τις δύο πρώτες αποτυχημένες διαδικασίες για το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Σκέψεις και ιδέες χρήσιμες, που ελπίζουμε να βρουν ανοιχτό παράθυρο στην αίθουσα του συνεδρίου ή, ακόμα καλύτερα, στους χώρους εργασίας.

ΠΗΓΗ: left.gr – Τάσος Γιαννόπουλος