Ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ

Με εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις, που φτάνουν ακόμη και σε διαγραφή οφειλομένων, έρχεται η ρύθμιση οφειλών για τα δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (πλέον έχει απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ).

Χθες λοιπόν υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση από την αρμόδια υπουργό Eφη Αχτσιόγλου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν λάβει δάνεια αποκλειστικά από τον ΟΕΚ να τα αποπληρώσουν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Οι ωφελούμενοι σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τους 80.000. Ουσιαστικά πρόκειται για δανειολήπτες που εντάσσονται στις εξαιρετικά ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά κατηγορίες πολιτών.

Συγκεκριμένα αφορά εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και χήρους με προστατευόμενα μέλη, που θα έχουν την ευκαιρία να αποτινάξουν έναν δυσβάσταχτο ζυγό.

Αναλυτικότερα η ρύθμιση προβλέπει:

● Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€.

● Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.

● Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

● Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

● Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

● Εκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

● Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

● Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

● Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.

● Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.

● Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Συντάκτης: