Εθελούσια (?) στη Eurobank …

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εθελούσια (?) στη Eurobank …

Μέσα σε κλίμα εκφοβισμού, στοχοποιήσεων και πιέσεων στους εργαζόμενους εκτυλίσσεται το πρόγραμμα εθελούσιας (;) εξόδου προσωπικού της Eurobank. Δημιουργήθηκε νέα ειδική μονάδα (customer File Completion) η οποία θα στελεχωθεί με όσους δεν αποχέχονται τη πρόταση αποχώρησης, όπως αναφέρεται στη παρακάτω  ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών της Eurobank:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Μ. EUROBANK

 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Από κλίμα εκφοβισμού, στοχοποιήσεις και πιέσεις εργαζομένων χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού της Eurobank, που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Η τράπεζα για να πιάσει  στόχο 500 αποχωρήσεων χρησιμοποιεί μέσα που παραπέμπουν ευθέως σε κεκαλυμμένες απολύσεις! Έτσι, εκτός από  προσωπικές πιέσεις  προϊσταμένων  σε συγκεκριμένους εργαζόμενους, για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, εφευρέθηκε  η σύσταση  μιάς νέας μονάδας (Customer File Completion) με ασαφές αντικείμενο και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των σωματείων, η οποία στελεχώνεται με τραπεζοϋπάλληλους, που δεν αποδέχτηκαν πρόταση αποχώρησης! Ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι έλαβαν, εν μέσω του προγράμματος εθελούσιας,  ενημέρωση μετακίνησής τους στη συγκεκριμένη μονάδα από τις 15 Φεβρουαρίου δίχως περισσότερες πληροφορίες.

Είναι φανερό ότι επιχειρείται να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να εξωθηθούν στην έξοδο, που βεβαίως κάθε άλλο παρά οικειοθελής θα είναι. Όσοι πάλι δεχτούν να μετακινηθούν στην …περίεργη μονάδα, θα έχουν τη ρετσινιά του ανεπιθύμητου και θα είναι με τη βούλα υποψήφιοι για τα επόμενα προγράμματα απομακρύνσεων. Επίσης, προκύπτουν εύλογες απορίες για το μέλλον της νέας μονάδας, καθώς οι τράπεζες δείχνουν προκλητική προτίμηση στην εξωτερική ανάθεση (outsourcing) υπηρεσιών, παρότι δεν συμβάλλει στην μείωση των λειτουργικών εξόδων τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως επειδή ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων της Eurobank, έχει μειωθεί αισθητά από προηγούμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και είναι λίγοι όσοι βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση, στοχοποιούνται  κυρίως νεότεροι υπάλληλοι.

Αυτές οι ενέργειες της διοίκησης της Eurobank είναι διαμετρικά αντίθετες  με τη  βούληση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, για προστασία και ενίσχυση  των εργασιακών δικαιωμάτων. Βούληση που πιστοποιείται με  μέτρα όπως η ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

Καλούμε τη διοίκηση της τράπεζας να βάλει τέλος στις απαράδεκτες ψυχολογικές δοκιμασίες των τραπεζοϋπαλλήλων και να τους επιτρέψει να αποφασίσουν αυτοβούλως αν θα πάρουν μέρος ή όχι στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.