Eνταση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και επεισοδιακό συνέδριο που διακόπηκε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Eνταση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και επεισοδιακό συνέδριο που διακόπηκε

Με εντάσεις και διαπληκτισμούς διεκόπη το 35ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης με την δικαστική αντιπρόσωπο να αποχωρεί καθώς δεν κατέστη δυνατή η ψηφοφορία

Βαθαίνει και παγιώνεται η κρίση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, καθώς το 35ο συνέδριο που είχε ακυρωθεί από τα δικαστήρια, επαναλήφτηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, αλλά ξεκίνησε επεισοδιακά και διακόπηκε. Η ένταση ήταν μεγάλη, οι σύνεδροι έφτασαν στο σημείο αρκετές φορές να έρθουν στα χέρια, αλλά ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, ενώ λόγω του ηλεκτρισμένου κλίματος κλήθηκε η αστυνομία η οποία ήταν παρούσα έξω από το κτήριο. Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε με την έναρξη των εργασιών, όταν το προεδρείο ανακοίνωσε ότι στο συνέδριο συμμετέχουν 129 αντιπρόσωποι από 33 σωματεία, όπως είχε αποφασίσει δύο ημέρες νωρίτερα κατά πλειοψηφία το δ.σ., ενώ τον περασμένο Απρίλιο συμμετείχαν 95 αντιπρόσωποι.

Αυτή τη φορά συμμετείχαν 34 αντιπρόσωποι παραπάνω, οι οποίοι νομιμοποιήθηκαν με τις ψήφους της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ στο δ.σ. Οι δύο παρατάξεις υποστήριξαν ότι οι εν λόγω αντιπρόσωποι έπρεπε να συμμετάσχουν, αφού τον περασμένο Απρίλιο που είχαν αποκλειστεί δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και το συνέδριο ακυρώθηκε. Να σημειωθεί βεβαίως ότι κατά την έναρξη των εργασιών ήταν παρόντες και παρέλαβαν κάρτα συνέδρου 101 αντιπρόσωποι. Ο συνδυασμός της Ταξικής Ενότητας κατέθεσε ένσταση κατά της νομιμότητας των 34 αντιπροσώπων και ζήτησε να αποφασίσει το σώμα για τη  νομιμοποίηση των συνέδρων. Όμως το προεδρείο απέρριψε την ένσταση της Ταξικής Ενότητας, όπως απέρριψε και το αίτημα της ΑΚΕ, να αποφασίσει το σώμα για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων συγκεκριμένου σωματείου. Η άρνηση των δύο ενστάσεων ήταν η αιτία να προκληθεί πανδαιμόνιο και να απειληθούν σοβαρά επεισόδια. Η κατάσταση πήγε να ξεφύγει τελείως, όταν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ επιχείρησαν να προχωρήσουν σε εκλογή εφορευτικής επιτροπής, στήνοντας κάλπη, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου σε διπλανό γραφείο. Τότε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που είχαν σπεύσει από νωρίς στο χώρο του συνεδρίου, έπειτα από κάλεσμα της παράταξης πριν από ημέρες, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πόρτα του γραφείου που είχε εγκατασταθεί η κάλπη με την δικαστικό αντιπρόσωπο, εμποδίζοντας την ψηφοφορία για εφορευτική επιτροπή.

Η ένταση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις εκατέρωθεν. Η πλειοψηφία κατηγόρησε το ΠΑΜΕ για «τραμπουκισμούς και φασιστικές μεθόδους», ενώ το ΠΑΜΕ καταλόγισε στους κατηγόρους του «πραξικοπηματικές ενέργειες με στόχο να ελέγξουν το συνέδριο, νομιμοποιώντας 34 νόθους αντιπροσώπους». Σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν όταν η πλειοψηφία με επικεφαλής τον προσωρινό πρόεδρο του Ε.Κ. Άρη Κουρκούτα και το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Τάκη Τσαουσίδη, επιχείρησαν να σπάσουν το μπλοκ του ΠΑΜΕ που εμπόδιζε την ψηφοφορία για εκλογή εφορευτικής επιτροπής, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ έξω από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης βρισκόταν σε ετοιμότητα ένα περιπολικό και αστυνομικοί, χωρίς τελικώς να χρειαστεί να επέμβουν. Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαστική αντιπρόσωπος συνέταξε αναφορά για τα τεκταινόμενα, την  οποία θα επιδώσει στην εισαγγελία, ενώ κάποια σωματεία κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, οπότε είναι πιθανή μία νέα δικαστική παρέμβαση. Αργά το απόγευμα, οι εργασίες του συνεδρίου που στην ουσία δεν ξεκίνησαν ποτέ, διακόπηκαν και οι σύνεδροι αποχώρησαν. Οι «αντιμαχόμενες» δυνάμεις άφησαν, πίσω τους μία ακόμη βαθύτερη κρίση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχουν πλέον περιθώρια πρωτοβουλιών και συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων, ώστε να πραγματοποιηθεί επιτέλους σε κλίμα ομαλότητας ένα συνέδριο από το οποίο θα προκύψει εκλεγμένη διοίκηση.

Πηγή: e-ptolemeos.gr