EAK-OIYE: Στηρίζουμε την απεργία των σχολικών καθαριστριών

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο EAK-OIYE: Στηρίζουμε την απεργία των σχολικών καθαριστριών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ (6 & 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020)

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ – ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η ΕΑΚ-ΟΙΥΕ εξακολουθώντας μέχρι και σήμερα να έχει την πρώτη θέση ευθύνης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) στήριξε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα και αποφασιστικά το μεγάλο και διαχρονικό αγώνα των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη – σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Ενεργοποιούσε συλλογικές διαδικασίες και συνέβαλε σε συλλογικές αποφάσεις, σεβόμενη την αυτονομία και την αυτοτέλεια των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Είναι σε όλους γνωστό ότι, εδώ και δεκαετίες, οι εργαζόμενες/νοι στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων, αγωνίζονται καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.
Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών και των καθαριστών απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και από ανάγκη επιβίωσης λαμβάνουν μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης εργασίας τους.
Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή, τους αμείβει με ελάχιστα Ευρώ το μήνα για κάθε σχολική αίθουσα που καθαρίζουν και χωρίς να έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα ούτε καν για ασθένεια, μητρότητα κλπ!
Καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε όλες τις διαδοχικές Κυβερνήσεις, που εμπαίζουν τις σχολικές καθαρίστριες, δεν προχωρούν στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους και τις αφήνουν να εργάζονται υπό το απαράδεκτο καθεστώς της επισφάλειας και της δουλεμπορικής εκμετάλλευσης των 10μηνων συμβάσεων μίσθωσης έργου με μισθούς πείνας.
Στηρίζουμε τον αγώνα του κλάδου για:
• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές – Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας.
• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
• Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

Η ΕΑΚ-ΟΙΥΕ στήριζε και στηρίζει τον διαχρονικό αγώνα των σχολικών καθαριστριών. Καταγγέλλει ταυτόχρονα και τα διασπαστικά παιγνίδια που παίζουν σε βάρος των σχολικών καθαριστριών οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ (ΕΝΕΡΓΑ) και ΠΑΜΕ, οι οποίες ξεδιάντροπα προσπαθούν να οικειοποιηθούν και να καπηλευτούν τους διαχρονικούς αγώνες των σωματείων και του συντονιστικού ρόλου της ΟΙΥΕ.
Η Απεργία αυτή εξαγγέλθηκε από ανακοίνωση παράταξης της ΟΙΥΕ με εμπλουτισμό του πλαισίου αιτημάτων του κλάδου των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, χωρίς να συζητηθεί ποτέ στα όργανα της ΟΙΥΕ ούτε στα συλλογικά τους όργανα.
Οι παραπάνω παρατάξεις εκμεταλλευόμενες τη βίαιη διάλυση του Συνεδρίου της ΟΙΥΕ (από το ΠΑΜΕ το Φεβρουάριο 2019) και το γεγονός ότι δεν υφίσταται εκλεγμένη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, (η οποία σημειωτέον επί δεκαετίες συντονίζει τον αγώνα των Σωματείων μελών της στην Καθαριότητα των Σχολείων και δεν μπορεί να εξαγγείλει Απεργία, βάσει της Δικαστικής Απόφασης διορισμού της Διοίκησής της), νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να συνεχίζουν να παίζουν τα δικά τους ατομικά – παραταξιακά παιγνίδια στην πλάτη των εργαζομένων του κλάδου.
Με την ΟΙΥΕ στην άκρη λόγω των προβλημάτων της, όχι μόνο εμφανίζονται έτοιμες να καλύψουν το κενό Διοίκησης, συντονίζοντας δήθεν με τα παραταξιακά τους καπέλα, τους αγώνες των σωματείων, αλλά έχουν και το θράσος να παρουσιάζουν ως δικά τους «κατορθώματα» τις κατακτήσεις που σημειώθηκαν την τελευταία διετία και να εμφανίζονται ως «οι από μηχανής θεοί και οι μόνοι που «ενδιαφέρονται» για τα προβλήματα του κλάδου.
Επειδή οι εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες και τα σωματεία τους όχι μόνο πρέπει να έχουν και γνώση και μνήμη των ιστορικών αγώνων του κλάδου που είχε μεγάλες και μικρές νίκες, θέλουμε να θυμίσουμε ορισμένες βασικά πράγματα και αρχές.
Οι επιτυχίες και η ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ δεν ήταν το αποτέλεσμα ούτε των προσωπικών γνωριμιών και επαφών των εκάστοτε συνδικαλιστών, ούτε κάποιας συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης.
Ήταν, είναι και θα είναι το αποτέλεσμα πρώτα και πάνω από όλα της ίδιας της αγωνιστικής κινητοποίησης των σωματείων στην Καθαριότητα των Σχολείων.
Ήταν, είναι και θα είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της ΟΙΥΕ (της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας της χώρας), που λειτούργησε με αποκλειστικό γνώμονα τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ και έδωσε μέσα από τον αποτελεσματικό της Συντονισμό σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ την απαιτούμενη ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ και κυρίως ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ όλου του κλάδου της Σχολικής Καθαριότητας.
Με άλλα λόγια, η ίδια η ύπαρξη του κλάδου ταυτίζεται με την ύπαρξη της ΟΙΥΕ και τη δυνατότητά της να δρα ως μια φωνή για τις σχολικές καθαρίστριες. Ο κλάδος ούτε πρέπει, ούτε είναι δυνατόν να ταυτίζεται, είτε με τη στήριξη των προσωπικών φιλοδοξιών των εκάστοτε συνδικαλιστών, είτε με τις σκοπιμότητες των συνδικαλιστικών παρατάξεων τόσο σε επίπεδο ΟΙΥΕ, όσο και σε επίπεδο ΓΣΕΕ.
• Αυτό μας έδειξε η νικηφόρα εμπειρία του 1996-1997, όταν όλοι μαζί πετύχαμε τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών με σταθερή σχέση εργασίας και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
• Αυτό μας δείχνουν και οι μικρές αλλά πολύ σημαντικές κατακτήσεις του κλάδου στην πρόσφατη περίοδο (2017-2018), όπου πια ο αριθμός των συμβασιούχων καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου έχει γιγαντωθεί ξανά και παλεύουμε από την αρχή για τη μονιμιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις, όρους και προϋποθέσεις.
Θυμίζουμε ότι επιτεύχθηκε την τελευταία τριετία, το πέτυχαν τα ίδια τα Σωματεία και η ΟΙΥΕ
Αυτά είναι νίκες των σωματείων και της Ομοσπονδίας ως κέντρου συντονισμού των αγώνων.
ΔΕΝ είναι παραχωρήσεις των κυβερνήσεων.
ΔΕΝ είναι προσωπικές νίκες συνδικαλιστών.
ΔΕΝ είναι νίκες παρατάξεων.
• Αύξηση των αμοιβών 20% και πρόσθετη αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων σχολικών χώρων (διαδοχικά με τις υπ’ αριθ. 7867 (Β’ 3083/06.09.2017) και υπ. αριθ. 71394/Υ1 (Β’ 1673/14.05.2019) ΚΥΑ του Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών).
• Θεσμοθέτηση ότι οι καταρτιζόμενες συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών έχουν διάρκεια 2 -αντί για 1- διδακτικά έτη (άρθρο 115 του ν. 4547/2018). Η διάταξη αυτή είναι υποχρεωτική εκ του νόμου και άρα η μόνη επιτρεπτή.
• Παροχή στις σχολικές καθαρίστριες των Μέσων Ατομικής Προστασίας με το άρθρο 97 του ν. 4483/2017 (γάντια ελαστικά μίας χρήσης κλπ, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης χορήγησης φρέσκου γάλακτος στους χώρους εργασίας)
• Η ένταξη και η ασφάλιση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (άρθρο 27 του ν. 4618/2019)
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΠΕΤΥΧΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Η ΟΙΥΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ!
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ!
Η ΕΑΚ-ΟΙΥΕ θεωρεί ότι για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας των σχολικών καθαριστριών περνά μέσα από τη ομαλοποίηση της κατάστασης στην ΟΙΥΕ με τη διενέργεια άμεσα του συνεδρίου της που θα βγάλει εκλεγμένη Διοίκηση στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, με πλήρεις αρμοδιότητες (νομικές και συνδικαλιστικές) και με πολιτική – συνδικαλιστική βούληση για αγωνιστική δράση.
Η ΕΑΚ-ΟΙΥΕ, δεν μπορεί να επιτρέψει το παιγνίδι που παίζεται σε βάρος των σχολικών καθαριστριών. Θέλουμε δυνατά αυτόνομα σωματεία. Θέλουμε δυνατή και αποτελεσματική ΟΙΥΕ, που δεν θα υπονομεύεται από πρόσωπα. Θέλουμε οι παρατάξεις να υπηρετούν την ΟΙΥΕ και τους σκοπούς της. Να είναι μια κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση που θα ξεπερνά πρόσωπα και παραταξιακούς ανταγωνισμούς. Θα ξεπερνά την ΕΑΚ, τη ΔΑΣ/ΠΑΜΕ, ΕΝΕΡΓΑ/ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οποιαδήποτε πρόσωπα!