Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κορίνθου: Παράδοξα και ιδιαιτερότητες της έκρηξης στη Motor Oil

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κορίνθου: Παράδοξα και ιδιαιτερότητες της έκρηξης στη Motor Oil
  • Σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι οι τέσσερις εργαζόμενοι θύματα της έκρηξης

Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας τριών νοσοκομείων τα τέσσερα θύματα της έκρηξης στο κτίριο του ιατρείου μονάδας της Motor Oil, σε ένα περιστατικό ιδιαίτερο για λόγους που περιέγραψε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστας Κατέμης Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι οι τέσσερις εργαζόμενοι θύματα της έκρηξης στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, με την κατάστασή τους να είναι κρίσιμη αλλά σταθερή, όπως ανέφερε ο κ. Κατέμης. Τα εγκαύματα είναι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και η ισχύς της έκρηξης γίνεται κατανοητή εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κτίριο είναι σε πολύ κακά χάλια, όπως ανέφερε.

Η έκρηξη έγινε στο ιατρείο της μονάδας που εργάζονταν, την 3700 του διυλιστηρίου, στο τμήμα χημικών, την ώρα που βρίσκονταν εκεί τρεις από αυτούς μαζί με τον νοσοκόμο, την Παρασκευή στις 10.15 το βράδυ. Προφανώς υπήρξε κάποια διαρροή, αλλά κανείς δεν ξέρει από πού, όπως σημείωσε, πάντως δεν ήταν από τον εξωτερικό χώρο, καθώς υπάρχουν ανιχνευτές πιθανής διαφυγής αερίων. Ήταν από μέσα από το ιατρείο. Και προϋπήρξε φωτιά.

Το πρωτόκολλο ασφαλείας κατά τον ίδιο λειτούργησε πάρα πολύ έγκαιρα (το διυλιστήριο έχει δύο ιατρεία, δύο γιατρούς και οκτώ νοσηλευτές, καθώς και ασθενοφόρα), σε 4 λεπτά οι συνάδελφοι είχαν περισυλλεγεί και τα ασθενοφόρα έφευγαν για το νοσοκομείο της Κορίνθου, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου λειτούργησε άψογα, επαγγελματικά αλλά και ανθρώπινα ταυτόχρονα. Αφού διασωληνώθηκαν, στη συνέχεια πήγαν στο Λάτσειο και την εξειδικευμένη εγκαυματολογική μονάδα που βρίσκεται δίπλα από το Θριάσιο.

Ο κ. Κατέμης σημείωσε το παράδοξο ότι το συγκεκριμένο κτίριο θεωρείται ασφαλές και δεν γίνονταν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο ούτε ήταν στο τμήμα που γινόταν η συντήρηση των δεξαμενών. Για τον λόγο αυτό περιμένουν τα πορίσματα και της Πυροσβεστικής και του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και του ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), μετά την αυτοψία και την πραγματογνωμοσύνη. Βάσει των πορισμάτων θα είναι και οι επόμενες ενέργειές μας, όπως τόνισε, «όχι μόνο για να καταλογιστούν ευθύνες αλλά και για να εντοπιστούν προβλήματα που πιθανώς δεν είχαν προβλεφθεί». Πάντως, όπως είπε σε άλλο σημείο, «είναι περίεργη υπόθεση».

Ανέφερε εξάλλου ότι αυτή την περίοδο η Motor Oil έχει περίπου 1.000 εργαζόμενους, με το 70% σε βάρδια, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί εργολάβοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, συνάδελφοι που ασχολούνται με τις εργασίες συντήρησης. Όπως επανέλαβε, η ιδιαιτερότητα του ατυχήματος είναι ότι αυτή την φορά δεν έχει να κάνει με αυτές τις εργασίες, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι η εταιρεία είναι από αυτές που έχουν επενδύσει στα θέματα ασφάλειας, με διαρκή εκπαίδευση των εργαζόμενών της.

«Να ξεχωρίσουμε όμως το μόνιμο προσωπικό και τους εργολαβικούς», υπογράμμισε, «που κάνουν εξειδικευμένη εργασία χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον νέο αναπτυξιακό αφαίρεσε την οποιαδήποτε ευθύνη εταιρείας για πιθανά λάθη εργολάβων. Δεν υπάρχουν ούτε κλαδικές συμβάσεις ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ανάγκαζαν τον εργολάβο να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ολόκληρη την Κορινθία δεν υπάρχει καθόλου Επιθεωρητής Εργασίας.

ΠΗΓΗ: Left