Καταγγελία: Δήμαρχος αποφάσισε να καρφώνουν οι εργαζόμενοι

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταγγελία: Δήμαρχος αποφάσισε να καρφώνουν οι εργαζόμενοι

Η ΑΣΚ ΟΤΑ Δήμου Αθηναίων, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απαράδεκτη διχαστική απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων η οποία ορίζει 200 υπαλλήλους υπεύθυνους για «την επίβλεψη, εποπτεία και εφαρμογή» του αντικαπνιστικού νόμου . Καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή ορίζει συναδέλφους σε ρόλους εναντίον συναδέλφων τους και καλούν τους συναδέλφους που ορίστηκαν ως «υπεύθυνοι-θύματα» να καταθέσουν εγγράφως τις επιφυλάξεις τους στον προϊστάμενό τους, καθώς και τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο αρμόδιοι είναι για να εποπτεύουν, και ίσως να καταδίδουν συναδέλφους τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, με την Απόφαση για το «Σχέδιο Αποτροπής Καπνίσματος» (Α.Π. 320174/13.12.2019) διόρισε περισσότερους από διακόσιους συναδέλφους υπεύθυνους για «την επίβλεψη, εποπτεία και εφαρμογή» του αντικαπνιστικού νόμου στους εργασιακούς χώρους του Δήμου Αθηναίων. Δίχως καμία αναφορά στον νέο «Αντικαπνιστικό Νόμο» η Απόφαση Δημάρχου επικαλείται την ΚΥΑ της 15-11-19 η οποία όμως ορίζει μόνο τα όργανα και τις διαδικασίες ελέγχου τα οποία ορίζει ξεκάθαρα πως όργανα ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Δημοτική Αστυνομία!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
πέρα του νόμιμου ή μη αυτής της Απόφασης, ίσως, για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, στη Δημόσια Διοίκηση παίρνεται μια απόφαση που ορίζει συναδέλφους σε ρόλους εναντίον συναδέλφων τους, καθιστώντας τους επιπλέον και θύματα, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση τους ορίζει και «υπευθύνους» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στον χώρο εργασία τους!

Δηλαδή, αντί να είναι υπεύθυνοι –όπως πρέπει- οι Προϊστάμενοι και Διευθυντές για τον χώρο που διοικούν, η ευθύνη μεταφέρεται στην πλάτη των συναδέλφων μας και, προφανώς, και η ευθύνη για την τιμωρία, μαζί με αυτούς τους συναδέλφους που παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο! (Πρόστιμο 100 ευρώ για τους καπνίζοντες και 500 ευρώ για τους «υπεύθυνους»!)

Η Παράταξη της ΑΣΚ, μετά την καταγγελία αυτής της Απόφασης στο ΔΣ του ΣΕΔΑ, -το οποίο και αδιαφόρησε προκλητικά- καλεί όλους τους συναδέλφους που ορίστηκαν ως «υπεύθυνοι-θύματα» να καταθέσουν εγγράφως τις επιφυλάξεις τους στον προϊστάμενό τους, καθώς και τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο αρμόδιοι είναι για να εποπτεύουν, και ίσως να καταδίδουν συναδέλφους τους.

Ενάντια σε κάθε προτροπή που στρέφει συναδέλφους ενάντια σε άλλους συναδέλφους, οφείλουμε συναδελφική αλληλεγγύη. Αλλιώς, ας αναρωτηθούμε ποιον ασκό Αιόλου ανοίγει μια τέτοια απόφαση, που σπέρνει τον διχασμό ανάμεσα σε εργαζόμενους, και ποιες είναι εργασιακές συνθήκες που θα διαμορφώσει για το μέλλον μας!