Σοβαρές καταγγελίες για Λιβαθινό από εργαζόμενους του Εθνικού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σοβαρές καταγγελίες για Λιβαθινό από εργαζόμενους του Εθνικού

Mε μια επιστολή «φωτιά» για τον καλλιτεχνικό διευθυντή  του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό και τον πρόεδρο του Δ.Σ του Θανάση Παπαγεωργίου (του οποίου η θητεία λήγει σε ενάμιση μήνα), το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου ζητά από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου να παρέμβει, καθώς στην πρώτη Κρατική Σκηνή Σκηνή, όπως σημειώνεται, «απλήρωτες πρόβες βαπτίζονται σεμινάρια», ενώ οι «μεθοδεύσεις» προέδρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή στόχο έχουν  τη μη  εφαρμογη  της Συλλογικής Σύμβασης, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017, λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει επαναληπτικά  στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Αναφορά γίνεται και  στη συστηματική (εδώ και τρία χρόνια) αποφυγή επίλυσης της εκκρεμότητας του Εσωτερικού Κανονισμού. «Και για το θέμα αυτό προσφύγαμε στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο μας δικαίωσε πλήρως. Η δέσμευση της διοίκησης με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσχεδίου ήταν η 15 Ιανουαρίου του 2018 και φυσικά δεν τηρήθηκε», σημειώνεται.

Η επιστολή, στην οποία  υπενθυμίζονται το   πρόστιμο 100.000 ευρώ   που έχει επιβληθεί στην πρώτη Κρατική Σκηνή για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία και η πρόσληψη απεργοσπαστών, ημέρα που είχε προαναγγελθεί στάση εργασίας, καταλήγει με  τις ανησυχίες των εργαζομένων  για  την οικονομική κατάσταση, το διαφαινόμενο αδιέξοδο και την έλλειψη προγραμματισμού». Φέρνοντας ως παράδειγμα τη θεατρική σκηνή Κοτοπούλη ΡΕΞ, η οποία την τρέχουσα θεατρική περίοδο

( από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Μάρτιου)  θα  φιλοξενήσει μόλις 28 παραστάσεις. «Πρόκειται για  έγκλημα»,σχολιάζει  στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος του ΣΕΕΘ Μ.Σπετσιέρης, ο οποίος χαρακτηρίζει «αναξιόπιστους»   και το Στ.Λιβαθινόςκαι τον Θ.Παπαγεωργίου.

«Ό,τι συμφωνήσαμε δεν το υλοποιούν. Κι αυτό  συμβαίνει την ώρα που το Εθνικό  έχει οδηγηθεί σε ανησυχητικό ιστορικό χαμηλό των εισιτηρίων του».

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά: «‘Εχουμε πέσει 165 χιλιάδες εισιτήρια από πέρσι , 567 χιλιάδες  από πρόπερσι  και 1 εκατομμύριο  από το 2015». Να σημειωθεί ότι πέρσι ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε έκτακτη ένεση 1,5 εκατομμύριο  για να μπορέσει το θέατρο να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.

Πηγή: tvxs.gr

 

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη