«Παγκόσμια πρωτοτυπία Λιπασματοβιομηχανία να λειτουργεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Παγκόσμια πρωτοτυπία Λιπασματοβιομηχανία να λειτουργεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου»

«Παγκόσμια μοναδική πρωτοτυπία», χαρακτήρισε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης το γεγονός ότι «βαριά χημική βιομηχανία και μάλιστα Λιπασματοβιομηχανία λειτουργεί το εργοστάσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόνο». Επίσης, υπογράμμισε πως «ο αγώνας που δίνεται, δίνεται για όλους τους εργαζομένους στο εργοστάσιο διότι με τη δημιουργία των νέων εταιριών χάνονται και τα δικαιώματα των ανθρώπων που είναι μέσα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, ανέφερε πως η νέα χρονιά γυρίζει τους εργαζομένους «τρία χρόνια πίσω, στο 2016, τότε που παρανόμως απολυθήκαμε με ψευδείς μηνύσεις και βρεθήκαμε στον δρόμο». Περιγράφοντας το χρονικό της υπόθεσης, ανέφερε πως «εταιρείες ξεφυτρώνανε στον χώρο του εργοστασίου σαν τα μανιτάρια. Μετά από έναν πολύχρονο συνδικαλιστικό σκληρό αγώνα και δικαστικό αγώνα, δικαιωθήκαμε σε όλα τα επίπεδα. Αναγκάστηκε και με την παρέμβαση της τότε κυβέρνησης ο κ. Λαυρεντιάδης να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από όπου αναγνώρισε το παράνομο των απολύσεων».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Υπογράψαμε το 2018 ένα ιδιωτικό συμφωνητικό εμείς μαζί με όλες τις εταιρείες που είχε δημιουργήσει ο κ. Λαυρεντιάδης, βάσει του οποίου επιστρέφαμε στον χώρο εργασίας μας». «Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι γνωστές τακτικές του κ. Λαυρεντιάδη δυστυχώς», πρόσθεσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, σημειώνοντας πως είναι «ένα σοβαρό θέμα διερεύνησης από πλευράς της πολιτείας, για ποιο λόγο συνεχώς δημιουργούνται αυτές οι εταιρίες».

Παραμονή πρωτοχρονιάς, όπως ανέφερε ο κ. Βογιατζίδης, δημιουργήθηκε άλλη μια εταιρία στον χώρο των Λιπασμάτων και όταν οι εργαζόμενοι πήγαν να πιάσουν δουλειά, ενημερώθηκαν πως δεν τους δέχεται να εργαστούν. Σε επικοινωνία που είχαν με τη διοίκηση της εταιρίας, όπως μετέφερε ο ίδιος, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα διαφορετικό χαρτί, σε σχέση με αυτό που είχαν συμφωνήσει και με βάση το οποίο είχαν επιστρέψει στην εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι καλούν την διοίκηση της εταιρίας να έρθει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες. Βάσει του συμφωνητικού που έχει υπογραφεί, «αν το υπογράψει και η καινούργια εταιρία- κάτι που μέχρι σήμερα αρνείται- δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πάμε να εργαστούμε», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «επίσης βάσει του συμφωνητικού δεν χρειάζεται να υπογράψουμε κάτι, έπρεπε να μπορούμε και να εργαστούμε στον χώρο του εργοστασίου. Παρανόμως και πάλι βρισκόμαστε εκτός από αυτό».

Επίσης ο κ. Βογιατζίδης αναφέρθηκε στη σύσκεψη φορέων που έγινε την Κυριακή στην Καβάλα με τη συμμετοχή των δημάρχων Καβάλας και Νέστου και στην προσπάθεια που γίνεται «να επιστρέψει η νομιμότητα και η κανονικότητα στον χώρο του εργοστασίου». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως στη σύσκεψη δεν παρευρέθηκαν κυβερνητικοί βουλευτές ενώ όπως είπε σύμφωνα με ενημέρωση από τον βουλευτή Γ. Πασχαλίδη εντός των εβδομάδας θα οριστεί τριμερής στο υπουργείο για το θέμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κάποια πρόσκληση, αν και υπάρχει σχετικό αίτημα και από την Ομοσπονδία.