Μισή «κωλοτούμπα» Βούρου για τις απολύσεις στον Δήμο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μισή «κωλοτούμπα» Βούρου για τις απολύσεις στον Δήμο
  • Στη δίμηνη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα στέγασης και κοινωνικής ένταξης προσφύγων «ESTIA» αποφάσισε μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από πλήθος κατευθύνσεων η δημοτική αρχή Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, υπό τον δήμαρχο Γιάννη Βούρο.

Η πλειοψηφία Βούρου – Γρετζελιά έκανε πίσω στην αρχική της πρόθεση να στείλει στην ανεργία παραμονή Πρωτοχρονιάς 20 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων που απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους που έληγαν 31 Δεκεμβρίου 2019. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, το όργανο που είναι αρμόδιο για τους εργαζόμενους του προγράμματος, έλαβε εκτάκτως την απόφαση να ανανεώσει για δύο μήνες τις συμβάσεις τους. Αυτό συνέβη το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «ESTIA» εφαρμόζεται από το 2017 με απόλυτη επιτυχία στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Μέσω του προγράμματος «ESTIA», σήμερα, φιλοξενούνται περίπου 330 πρόσφυγες σε 64 κατοικίες στις γειτονιές της πόλης.

Η πλειοψηφία Βούρου – Γρετζελιά είχε ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ότι δεν θα τους ανανέωνε τις συμβάσεις, γιατί είχε σκοπό να επαναπροκηρύξει τις θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας θα ήταν το πρόγραμμα να τιναχτεί στον «αέρα», για το διάστημα που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και των νέων προσλήψεων.

Η παράταξη της τέως δημοτικής αρχής, ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κατηγόρησε τη διοίκηση Γιάννη Βούρου ότι «δεν διστάζει να απολύσει εργαζομένους που δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα, όχι επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά με αποκλειστικό στόχο να προσλάβει “τα δικά της παιδιά”». Σύμφωνα με πληροφορίες έντονα αντέδρασε και η Ύπατη Αρμοστεία στη δημοτική αρχή της πόλης, η οποία εξέθεσε τους κινδύνους για το πρόγραμμα και τους πρόσφυγες στην περίπτωση που παραμείνει η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

Τοπικοί πολιτικοί θεωρούν βέβαιο ότι τόσο η προαναφερθείσα πρωτοβουλία όσο και η κριτική που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα προς τη διοίκηση Γ. Βούρου από τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις, ήταν ανάμεσα στους λόγους που ανάγκασαν την δημοτική αρχή να υπαναχωρήσει της αρχικής της θέσης. Εντονη ήταν η αντίδραση απέναντι στις ενέργειες του κ. Βούρου και του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, το οποίο τον κατηγόρησε για «κοροϊδία», καθώς, όπως τόνισε σε πολύ πρόσφατη συνάντηση ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί για ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, επικαλούμενος μάλιστα και σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Για «κατάφωρα αντεργατική και ξενοφοβική απόφαση» του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας έκανε λόγο η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μάλιστα επισήμανε ότι θα παρείχε τη στήριξή της σε κάθε κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ESTIA». Ωστόσο, το πρόβλημα των εργαζομένων παραμένει, καθώς μετά από δύο μήνες θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία. Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει 12μηνη παράταση των συμβάσεών τους.