Το Εξώδικο του ΣΕΥΤΠΕ στον υπουργό Εργασίας για την Τράπεζα Πειραιώς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Εξώδικο του ΣΕΥΤΠΕ στον υπουργό Εργασίας για την Τράπεζα Πειραιώς

Να πάρει σαφή θέση το υπουργείο Εργασίας για τις 24 παράνομες απολύσεις, να συστήσει την ανάκλησή τους από την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και να γίνουν έλεγχοι από τους επιθεωρητές Υγείας στους περίπου 200 εργαζόμενους που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια ζητεί με εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία προς τον υπουργό Εργασίας ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.

Το εξώδικο, που απεστάλη χθες στον υπουργό και κοινοποιήθηκε σε όλα τα κόμματα, υπενθυμίζει το ιστορικό της υπόθεσης και τη συμφιλιωτική διαδικασία που μένει εκκρεμής ενώπιον του υπουργείου Εργασίας – με τρεις άκαρπες μέχρι στιγμής τριμερείς συναντήσεις, λόγω αδιαλλαξίας της τράπεζας.

Επισημαίνει ότι οι τρεις ομάδες εργαζομένων της Πειραιώς, οι οποίοι βρίσκονται ξεκρέμαστοι λόγω της άρνησής τους να ενταχθούν στην Intrum –οι 24 απολυμένοι, όσοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια και οι «δανεισμένοι» στην Intrum–, όλο το διάστημα από τη σύναψη της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ (25 Ιουλίου) και έως σήμερα «βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο ψυχολογικών εκβιασμών και πιέσεων, που αποκορύφωμα είχε τις μαζικές απολύσεις».

Η κατάσταση αυτή, αναφέρει το εξώδικο, «έχει διαταράξει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την οικογενειακή τους γαλήνη, αλλά και την ψυχική τους υγεία κατά τρόπο που βάσιμα να μπορούν να χαρακτηριστούν ως εργασιακές οι ασθένειες που απέκτησαν πλείστοι εξ αυτών κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα».

Το εξώδικο εκφράζει την ανησυχία των εργαζομένων για το γεγονός ότι η διαδικασία ενώπιον του υπουργείου Εργασίας παραμένει ατελέσφορη και ότι οι 140 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια δεν έχουν κληθεί σε συνέντευξη από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη, αν και η δέσμευσή της ήταν ότι οι συνεντεύξεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως 3/1/2020.

«Η γενικόλογη διακήρυξη ότι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Εργασίας ως μη απολυμένοι, παραμένει ανέξοδο ευχολόγιο», αναφέρει το εξώδικο, που καταλήγει σε τρία αιτήματα:

■ Να πάρει σαφή θέση το υπουργείο Εργασίας ως προς τον παράνομο χαρακτήρα των απολύσεων και να συστήσει στην Τράπεζα Πειραιώς την ανάκλησή τους.

■ Να δοθούν στοιχεία για τον αριθμό των δανειζόμενων και προερχόμενων από θυγατρικές εταιρείες εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και για τις νέες προσλήψεις τραπεζοϋπαλλήλων από την Τράπεζα Πειραιώς κατά τα έτη 2018-2019.

■ Να γίνει έλεγχος από την Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία για όλους εκείνους τους συναδέλφους που είτε απολύθηκαν είτε ευρίσκονται σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας.

ΠΗΓΗ: efsyn