Φιλοκυβερνητικό προεδρείο στην ΑΔΕΔΥ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φιλοκυβερνητικό προεδρείο στην ΑΔΕΔΥ

Συνεδρίασε στις 18/12/19 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με μοναδικό θέμα την εκλογή Προεδρείου. Για την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση, η συγκρότηση Προεδρείου δεν είναι απλά μια μηχανιστική διαδικασία, αλλά ενέχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, αποτυπώνει βουλήσεις και συσχετισμούς. Είναι δε αναγκαία, μόνο όταν αυτή προάγει την εκπροσώπηση των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι παραταξιακά συμφέροντα και προσωπικές στρατηγικές. Κατά την συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης ειδικά μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) κατά το κλείσιμο του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, αλλά και έχοντας υπόψη την προηγούμενη θητεία κατά την οποία κυριάρχησε η χρήση της ΑΔΕΔΥ για οφέλη των παραπάνω παρατάξεων, προτείναμε τα παρακάτω:
• Συμμετοχή όλων ή τουλάχιστον των περισσοτέρων δυνάμεων που συμμετέχουν στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ως στοιχειώδης διασφάλιση της ενότητα των εργαζομένων.
• Λειτουργία του Προεδρείου με όρους διαφάνειας, διαβούλευσης και συναίνεσης.
Παράλληλα ασκήσαμε κριτική στις συμπεριφορές που οδήγησαν στο άτακτο κλείσιμο, χωρίς απόφαση, του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, στην ακροδεξιά ρητορική μελών του απερχόμενου Προεδρείου που ανήκουν στη ΔΑΚΕ και στον διχαστικό, ανάξιο του θεσμικού του ρόλου απολογισμού του Προεδρείου από τον απερχόμενο Πρόεδρο. Τα παραπάνω συνιστούν ευθεία υπονόμευση του ενωτικού ρόλου της Συνομοσπονδίας, ως φορέα εκπροσώπησης των αιτημάτων των εργαζομένων και ταύτιση της με την Νεοφιλελεύθερη-Ακροδεξιά Κυβέρνηση της ΝΔ.
Για όλα τα παραπάνω, ζητήσαμε διαβούλευση έμπρακτες εγγυήσεις προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις συγκρότησης και λειτουργίας Προεδρείου αντάξιου των συνθηκών. Τίποτα από αυτά δεν έγιναν δεκτά, ούτε τέθηκαν καν σε συζήτηση, από ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ, οι οποίες, επέμειναν στην συγκρότηση ακόμη και μειοψηφικού Προεδρείου.
Κατόπιν αυτού οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Αγωνιστικής Εκκίνησης αποφάσισαν να απέχουν από τη ψηφοφορία, κάτι που έκαναν και οι εκπρόσωποι της Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής, ενώ αυτή της ΔΑΣ και των Παρεμβάσεων, ψήφισαν κατά της συγκρότησης.
Είναι φανερό πως πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που απηχεί την στήριξη της Κυβέρνησης της ΝΔ την οποία έχουνε επιλέξει οι δυο παρατάξεις, οι οποίες είναι πια σε διαδικασία ομογενοποίησης, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.
Είναι πλέον αναγκαίο όσο ποτέ, η συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού-προοδευτικού μετώπου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους σχεδιασμούς της οιονεί νέας κυβερνητικής παράταξης που συγκροτήθηκε σήμερα στην ΑΔΕΔΥ. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πράξουμε τόσο από τη θέση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε κάθε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια οργάνωση.

Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση