Νέα ΣΣΕ στον τουρισμό – επισιτισμό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα ΣΣΕ στον τουρισμό – επισιτισμό
  • Στο χέρι του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση  η επεκτασιμότητα – Η προκάτοχός του Έφη Αχτσιόγλου είχε επεκτείνει το σύνολο των ΣΣΕ που είχαν υπογραφεί    

Έπειτα από 12 χρόνια εκκρεμότητας,  προχώρησαν στην υπογραφή διετούς Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Η σύμβαση στον τουρισμό είναι διετής και τίθεται σε εφαρμογή αναδρομικά από την 21η Φεβρουαρίου του 2019 έως την 20η Φεβρουαρίου του 2021, προβλέποντας σωρευτική αύξηση μισθών 1,5% για περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ Γιώργο Χότζογλου πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών κα Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ), της Ομοσπονδίας Καφεπωλών Ελλάδος και της ΓΣΕΒΕΕ που δεν είναι προϊόν διαμεσολάβησης ή διαιτησίας.

Και τα δυο μέρη συμφώνησαν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να την κηρύξει υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ζητούμενο, βέβαια, αποτελεί το εάν η συγκεκριμένη σύμβαση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, από τον συγκεκριμένο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, που εμφορείται από συγκεκριμένες ιδεοληψίες και «δεσμεύσεις» έναντι του ΣΕΒ. Πάντως,  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) απέστειλε τη σύμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με την επισήμανση ότι είναι στις υποχρεώσεις του να συνδράμει στο να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής επέκτασης για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Σε απόλυτους αριθμούς η σύμβαση προβλέπει κατώτατο μισθό στα 673,38 ευρώ που αφορά τους λαντζέρηδες και έχει «ταβάνι» τα 964,42 ευρώ, που αφορά τους αρχιμάγειρες. Σημαντικό επίσης είναι και το στοιχείο ότι η σύμβαση θα μπορεί να καλύπτει και τους διανομείς, κάτι που δεν ίσχυε έως τώρα.