ΟΙΥΕ: «Μαύρη Εβδομάδα» για εργαζόμενους και καταναλωτές

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΙΥΕ: «Μαύρη Εβδομάδα» για εργαζόμενους και καταναλωτές

Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και οι πολυεθνικές, τα τελευταία χρόνια έχουν ανασύρει από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικάνικης ιστορίας την πρακτική της «Black Friday» και, προσπαθούν να την επιβάλλουν ως «μόδα» και στην Ελλάδα. Μέσα από αυτή την πρακτική, οι μεγάλες εταιρείες απευθυνόμενες κυρίως στα πιο χαμηλά λαϊκά εισοδήματα, και επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ σε διαφημίστηκες καμπάνιες για να μας πείσουν ότι οι προσφορές τους είναι «κελεπούρι», εισάγουν μία ενδιάμεση εβδομάδα εκπτώσεων πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην ουσία όμως, η «Black Friday» είναι «κελεπούρι» μόνο για τις πολυεθνικές και, «μαύρη εβδομάδα» για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι καταναλωτές στοιβάζονται από τα αξημέρωτα έξω από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και, καταλήγουν πολλές φορές να ποδοπατιούνται στην κυριολεξία στο κυνήγι των δήθεν απίθανων προσφορών, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι για ακόμα μία φορά τα εξιλαστήρια θύματα της ακραίας εργασιακής ευελιξίας που απαιτεί η νέα μόδα, καθώς τους επιβάλλεται να δουλεύουν υπερεντατικά και σε απίθανες συνθήκες. Επιπλέον, μέσω αυτής της αθέμιτης πρακτικής, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις «στεγνώνουν» την αγορά πριν από τις γιορτές, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι αδύνατον ν’ ακολουθήσουν αυτή την «φρενίτιδα».

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει για ακόμα μία χρονιά αυτή την ακραία επιθετική στρατηγική πωλήσεων, που προσπαθούν να επιβάλλουν οι μεγαλοεργοδότες εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενους και καταναλωτές.

Η Ομοσπονδία μας, μαζί με τα Σωματεία μέλη της και τους εργαζόμενους του κλάδου, αγωνίζεται για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την επαναφορά των σ.σ.ε. και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που θα είναι υποχρεωτικές για όλους, αλλά και για να υπάρξει μία δίκαιη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων.

Για την ΟΙΥΕ

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο