Οι θέσεις της Επιτροπής στην Διαβούλευση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι θέσεις της Επιτροπής στην Διαβούλευση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο

Κύριε Υπουργέ

          Με την ίδρυση της Επιτροπής μας  (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14/9/2017) τονίζαμε ότι εκπροσωπούμε σκληρά εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα που θίγονται όχι μόνο από την  φορολόγηση του εισοδήματος και της περιουσίας τους, αλλά και από το χαράτσι για ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ και παρέχονται από την εταιρία για την άσκηση της εργασίας μας. Γι’ αυτό ζητούσαμε την κατάργηση του Νόμου 4446\2016.

          Και με το τωρινό όμως Σχέδιο Νόμου για την φορολογική μεταρρύθμιση βλέπουμε δυστυχώς ότι οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος για το υπερβάλλον ποσό!

          Έτσι οι εργαζόμενοι φορολογούνται και για τα κουπόνια σίτισης, για ασφαλιστήρια και υγειονομικής περίθαλψης προγράμματα – παροχές του εργοδότη, για την κατά την κρίση του κράτους υπέρβαση χρήσης των Εταιρικών κινητών τους τηλεφώνων (!!!), ακόμα και για τυχών δάνειο που έχουν λάβει από την Επιχείρηση με χαμηλότερο επιτόκιο!!! (η διαφορά των τόκων φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή  42%!!!!). Μέχρι και η παροχή ενοικίου στον εργαζόμενο που έχει ξεσπιτωθεί και μετατεθεί μακριά από το σπίτι του για ανάγκες της υπηρεσίας θεωρείται εισόδημα και φορολογείται!

          Η φορολόγηση της χρήσης εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα των αυτοκινήτων αφορούν μεγάλο μέρος εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα . Παραγνωρίζει το παγίως κριθέν από τα ελληνικά δικαστήρια, ότι η παροχή από τον εργοδότη στον εργαζόμενο της χρήσης αυτοκινήτου για την εκτέλεση της εργασίας του, δεν αποτελεί μισθό και άρα εισόδημα.

          Με το τωρινό σχέδιο Νόμου σχετικά με τα αυτοκίνητα παρά την θετική εξέλιξη της αύξησης του αφορολόγητου από τα 12000 στα 17000 ΛΤΠΦ

–          ΔΕΝ επανερχόμαστε στον Νόμο 4172/2013 που προέβλεπε τον διαχωρισμό status cars (τα οποία φορολογούνται) και tool cars (εργαλεία δουλειάς) και ως εκ τούτου ΔΕΝ γίνονται σεβαστές και αποδεκτές οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων (αριθμός απόφασης 8631/2017 διοικητικού πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, τμήμα ΙΕ) για όλους τους εργαζόμενους .

–         ΔΕΝ υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης μέσω GPS στα αυτοκίνητα, κινητά και tablets των υπαλλήλων αίτημα που έχει ενταχτεί στις διεκδικήσεις της Επιτροπής μας και για το οποίο είχε ενημερωθεί τόσο η πρώην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όσο και ο σημερινός υφυπουργός.

            ΖHTAME λοιπόν να ληφθούν υπ’ όψιν αυτές οι παρατηρήσεις και σχετικά με τον όρο «επαγγελματική χρήση να συμπεριληφθεί η γνωμάτευση της ΑΑΔΕ 24.3.2017 που σαφώς αναφέρει πως «….. η χρήση ενός οχήματος για επαγγελματικούς σκοπούς αφορά: – Τα οχήματα τα οποία παρέχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους πωλητές, τεχνικούς και λοιπούς εργαζόμενους, των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση εκτός των εγκαταστάσεων του εργοδότη και χρησιμοποιούνται για την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΝΟΥΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΙΕΦΣΕΚ)

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΣΙΕΕΦΣΕΚ)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ-

ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ  & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ-ΚΛΑΔΩΝ(ΠΟΙΕΦΣΕΚ)