Τι αλλάζει στην αγορά οπτικών για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι αλλάζει στην αγορά οπτικών για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ
Τέλος στην προπληρωμή και  στην αναμονή των ασφαλισμένων για γυαλιά οράσεως, βάζει η νέα διαδικασία κάλυψης των συγκεκριμένων δαπανών. Η διοίκηση του Οργανισμού ανάρτησε πρόσκληση για σύμβαση με τους οπτικούς, οι οποίοι αποδέχονται τον νέο τρόπο χορήγησης ειδών οράσεων στους ασθενείς.
Μέχρι σήμερα, ο ασφαλισμένος κατέβαλε ο ίδιος την δαπάνη για γυαλιά και στη συνέχεια κατέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να του επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.
Η υπογραφή σύμβασης ΕΟΠΥΥ – οπτικών αλλάζει τη διαδικασία, η οποία  θα έχει ως εξής:
Ο ασφαλισμένος να επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, ο οποίος θα τού χορηγεί τη “συνταγή” για τα γυαλιά.
Θα επικοινωνεί με τηλεφωνική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μάθει ποιός οπτικός είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό στην περιοχή του. Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια, θα επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οπτικό, ο οποίος θα εκτελεί τη “συνταγή”, χωρίς να ζητεί χρήματα από τον ασφαλισμένο.
Τα πλεονεκτίματα για τους ασφαλισμένους
Η νέα αυτή διαδικασία παρέχει στους ασφαλισμένους τρία σημαντικά πλεονεκτήματα.
Το πρώτο είναι πως δεν θα πληρώνουν τα 100 ευρώ που προκατέβαλαν μέχρι σήμερα στον οπτικό, περιμένοντας επί μήνες την καταβολή του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
Το δεύτερο είναι πως οι δικαιούχοι θα γνωρίζουν άμεσα (με τη χορήγηση της συνταγής) εάν είναι δικαιούχοι της παροχής. Στην περίπτωση που έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος, το ηλεκτρονικό σύστημα του οφθαλμίατρου θα βγάζει την ένδειξη “χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης” ή “αποζημίωση με σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου”).
Το τρίτο και πιο σημαντικό είναι πως δεν θα χρειάζεται να περιμένουν έως και ένα χρόνο μέχρι να πάρουν από τον Οργανισμό τα χρήματά τους.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ εκκρεμούν σήμερα 95.000 αιτήματα από ασφαλισμένους για καταβολή ποσών από είδη όρασης.
Το 95% των αιτημάτων αυτών αφορούν την Αττική, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 20 μέρες στην περιφέρεια έως δώδεκα μήνες στην Αττική…
Το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη, ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).
Από τα μέσα Φεβρουαρίου ήδη, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.