Μία μήνυση στο ΥΠΠΟΑ με πολλά ερωτηματικά

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μία μήνυση στο ΥΠΠΟΑ με πολλά ερωτηματικά
Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Έθνους:
Τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού μηνύθηκαν από την «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.»

Η είδηση είναι εξαιρετικά παράδοξη κι όμως ισχύει, όπως επιβεβαιώνεται κι από σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: Τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού μηνύθηκαν από την εταιρεία «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.». Γιατί; Διότι ως τρείς εκ της πενταμελούς  Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Υποέργου που είχε αναλάβει η εταιρεία ήταν εκείνοι που διαπίστωσαν ότι δεν ειχαν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης επιμέρους παραδοτέων του υποέργου «Ανάπτυξη εφαρμογών» του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων». Και διότι η εισήγησή τους οδήγησε τελικά στην έκπτωση της εταιρείας από το έργο της βάσης δεδομένων που θα ενέτασσε τις ψηφιακές καταγραφές όσων κινητών μνημείων βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων όλης της χώρας.

Δηλαδή; Οι τρείς υπάλληλοι μηνύονται από την ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW) «για ενδεχόμενη παράβαση διατάξεων του άρθρου 242 του Ποινικού Κώδικα» και έχουν ήδη κληθεί σε ανωμοτί εξέταση στο Πταισματοδικείο Αθηνών γιατί είχαν αποφανθεί ότι η εταιρεία δεν ήταν συνεπής στην παράδοση επιμέρους σταδίων του έργου που είχε αναλάβει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή..

Οι τρεις υπάλληλοι (εκ των οποίων μία αρχαιολόγος) ήταν μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) του Υποέργου 4 (μετέπειτα Υποέργου 3) «Ανάπτυξη Εφαρμογών», του οποίου ανάδοχος ήταν από το 2015 η «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», στο πλαίσιο του Έργου «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων». Για όλα αυτά το «Έθνος» είχε, μάλιστα, αφιερώσει πέρυσι σειρά δημοσιευμάτων.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή συστάθηκε προκειμένου να διαπιστώσει αν μετά από τρίμηνη προθεσμία που είχε δοθεί με Υπουργική Απόφαση στην ανάδοχο εταιρεία είχαν «θεραπευτεί» οι παραλείψεις των 2 παραδοτέων σταδίων του υποέργου «Ανάπτυξη εφαρμογών». Πλην όμως οι τρεις υπάλληλοι της Επιτροπής, διαπίστωναν στο πρακτικό τους (που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια), ότι η ανάδοχος εταιρεία ήδη από το 2016 και μετά από τρεις αποτυχημένες υποβολές παραδοτέων, δεν είχε εν τέλει συμμορφωθεί ούτε στην τελευταία προθεσμία. Γι αυτό και τον περασμένο Νοέμβριο τελικώς η ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW) κηρύχθηκε έκπτωτη, με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του υφυπουργού Κώστα Στρατή και με το σκεπτικό βέβαια ότι δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των επιμέρους παραδοτέων.

Σήμερα όμως, έναν χρόνο μετά, η «ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», υποβάλλει μήνυση κατά των τριών μελών της Επιτροπής για τις διαπιστώσεις και την εισήγησή τους! Γιατί σήμερα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά;

Στο σχετικό δελτίο Τύπου που κοινοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με τίτλο «Πρωτόγνωρες τακτικές και απόπειρες εκφοβισμού στο ΥΠΠΟΑ: H περίπτωση κλήτευσης συναδέλφου, μέλους Επιτροπής Παραλαβής έργου, κατόπιν μήνυσης από την εταιρεία-ανάδοχο» σχολιάζει: «Είναι φανερό ότι με την υποβολή αυτής της μήνυσης επιχειρείται για πρώτη φορά και απροκάλυπτα ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση συναδέλφων που συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιτροπές παραλαβής, οι οποίοι με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους καλούνται καθημερινά να  φροντίζουν για την τήρηση των όρων των Δημοσίων Συμβάσεων, με απόλυτη συναίσθηση καθήκοντος και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει δημόσια και καταδικάζει απερίφραστα την πρωτόγνωρη αυτή τακτική, που μπορεί να εκληφθεί ακόμη και ως εκβιασμός του εργολήπτη προς τους δημόσιους λειτουργούς. Η απόπειρα εκφοβισμού που επιχειρείται σήμερα με την ενέργεια αυτή πρόκειται να αποτύχει. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από την Εισαγγελέα να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις  και στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων Ε.Σ., Π.Χ., Α.Τ., επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματος υπεράσπισής τους».

Ταυτοχρόνως στο υπουργείο Πολιτισμού κυκλοφορεί έντονα τον τελευταίο καιρό η φήμη ότι η νέα πολιτική ηγεσία δρομολογεί υπουργική απόφαση η οποία θα ανακαλεί την πρότερη απόφαση Μ. Ζορμπά – Κ. Στρατή με την οποία είχε κηρυχθεί έκπτωτη η ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW).

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr