ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.: Απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.: Απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

Συναδέλφισσες, -οι,

Ακόμα τρεις απολύσεις έγιναν τη Παρασκευή (20/9), ακόμα τρεις συνάδελφοι έμαθαν με κλήση στο κινητό τους ότι η ανταπόδοση  για τους κόπους τους και η ανταμοιβή για τον ζήλο που επέδειξαν τα τελευταία 3, 5, ή 8 χρόνια είναι η απόλυση.

Κάποιος φαεινός νους είχε την ιδέα της περικοπής λειτουργικού κόστους της Εθνικής Τράπεζας, με την απόλυση εργαζόμενων με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ. Την ίδια στιγμή συνυπάρχουν  μισθοί στελεχών της τάξης των 11.000 ευρώ. Δεν ξεχνάμε ότι η Εθνική – όπως και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες- διασώθηκαν με τη κρατική βοήθεια άρα η επάρκεια των παραπάνω στελεχών ως προς τη διοίκηση της τράπεζας αμφισβητείται ευθέως. Μετά από ένα πακτωλό χρημάτων μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και αφού η ελληνική οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και όχι στις προσπάθειες των τραπεζιτών, απέκτησε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει κέρδη (235 εκ. το α΄εξάμηνο του 2019). Και ακριβώς αυτή τη στιγμή αποφασίζει να εμφανίσει την πιο αποκρουστική της πλευρά, αυτή που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αλλά μόνο για τα νούμερα.

Το Σωματείο μας συμμετείχε στην απεργία που προκήρυξε το Ε.Κ.Α. (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) τη Τρίτη 24/9/2019 με περιφρούρηση στα κτίρια της Εθνικής Τράπεζας στην Λ. Συγγρού 377 και στην οδό Θεσσαλονίκης 125 (τηλεφωνικό κέντρο). Η απεργία είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και είναι   ελεύθερη επιλογή του το αν θα συμμετέχει ή όχι. Ελεύθερη επιλογή όμως δεν μπορεί να υπάρχει υπό το καθεστώς φόβου και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Όταν κάθε εργαζόμενος γνωρίζει ότι μπορεί να είναι ο επόμενος –η που θα χτυπήσει το κινητό του για να του ανακοινωθεί η απόλυσή του, τότε η επιλογή δεν είναι ελεύθερη. Με τον προϊστάμενο να επιτηρεί ποιος προσήλθε και ποιος όχι, ή ακόμα χειρότερα να προτρέπει τους εργαζόμενους να μπουν στο κτίριο, το δικαίωμα της απεργίας κατακρεουργείται. Η συμμετοχή των συναδέλφων που έχουν αναγνωρίσει τον αγώνα του σωματείου ήταν μεγάλη, ακόμα και σε κτίρια που δεν υπήρχε περιφρούρηση.

Συνάδελφοι –ισσες,

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, κάθε δικαίωμα έχει κερδηθεί με αγώνα. Η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου της εταιρείας Action Line – παλαιότερα της Mellon – δεν έγινε λόγω της θετικής βούλησης των εταιρειών αλλά χάρη στους αγώνες και τις άοκνες προσπάθειες του Σωματείου. Δεν θα γινόταν ποτέ, ακόμα και αν ο νόμος το προβλέπει, διότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι αυτονόητη. Ωστόσο η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας και η μείωση, έστω και έμμεση, του μισθού μας είναι σταθερός στόχος τους. Η εταιρεία Action Line εκ νέου ενημέρωσε για τη πρόθεσή της μέρος του μισθού να δίνεται μέσα μιας προπληρωμένης κάρτας(!). Όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερη ανακοίνωση την οποία επισυνάπτουμε, ο τρόπος πληρωμής δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς από την εταιρεία και δεν είμαστε διατεθειμένοι μέρος του μισθού μας να μετατραπεί επί της ουσίας σε bonus, ώστε να μπορεί να περικοπεί οποιαδήποτε στιγμή και επιπλέον να μην συνυπολογίζεται στη περίπτωση υπολογισμού αποζημίωσης απόλυσης, αποζημίωσης υπερωρίας, κλπ.

Συμμετέχουμε αγωνιστικά και μαζικά στην απεργία που έχει προκηρύξει το Ε.Κ.Α. για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενάντια και στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είναι δυστυχώς αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης – ειδικά μετά την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης  και της διάταξης για την συνευθύνη – που έδωσαν το σήμα για την χιονοστιβάδα των απολύσεων.

Απεργούμε για το δικαίωμα στη εργασία

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή

Το Δ.Σ.