ΕΑΚ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Το συμμαχικό μέτωπο Κυβέρνησης – Εργοδοτών υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ φέρνουν άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση το δήθεν «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 20 άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις.
Το νομοσχέδιο συνιστά ένα νέο αντεργατικό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τον «τρίτο γύρο» και πάει τους εργαζόμενους πίσω από όλα τα προηγούμενα Μνημόνια μαζί!
Πρόκειται για ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσιστικό και εκδικητικό τρόπο, καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018, δίνοντας «γη και ύδωρ» στους εργοδότες.
Μετά την υποβάθμιση – διάλυση της Επιθεώρησης, καταργούν τώρα τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους από όλους τους εργοδότες χωρίς εξαίρεση, απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφεύγουν στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ, θεσμοθετούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και ένα σωρό ακόμα αντεργατικές ρυθμίσεις.
Η ΕΑΚ έγκαιρα είχε επισημάνει ότι αυτή η μεγάλης κλίμακας ρεβανσιστική αντεπίθεση Κυβέρνησης – Εργοδοτών, βρίσκει το συνδικαλιστικό κίνημα σε μια από τις χειρότερες φάσεις της ιστορίας του, με τα συνέδρια της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ να έχουν διαλυθεί λόγω της βίαιας καταστροφικής τακτικής που ακολούθησε το ΠΑΜΕ και που άφησε τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, χωρίς εκλεγμένες διοικήσεις, χωρίς να μπορούν καν να κηρύξουν Απεργία.
Για το λόγο αυτό και, προκειμένου να οργανωθεί και να συντονιστεί αποτελεσματικά η αντίσταση των εργαζομένων, είχαμε ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να συγκαλέσει άμεσα και με ευθύνη της Πανελλαδική Σύσκεψη Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, ώστε να συζητηθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο και να ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές δράσεις και ενιαία Απεργία σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς αυτή η σύσκεψη δεν έγινε, ωστόσο η πρότασή μας παραμένει.
Σήμερα, ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων, αλλά και Ομοσπονδίες όπως η ΠΝΟ, η ΟΣΜΕ, ΠΟΘΑ, ΠΟΙΕΦΣΕΚ κ.α. μαζί και η ΑΔΕΔΥ έχουν λάβει αποφάσεις για Απεργία στις 24/9/2019 με την οποία συντάχθηκε και η ΟΙΥΕ.
Αρχής γενομένης από το ΕΚΑ, όπου όλες οι παρατάξεις ΟΜΟΦΩΝΑ συμφώνησαν για προκήρυξη απεργίας στις 24/9/2019, είναι φανερό ότι ήδη έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη δυναμική για αγωνιστική δράση στις 24/9 με μαζικά χαρακτηριστικά και αποτελεσματικότητα.
Για το λόγο αυτό, είναι ακατανόητη η υπαναχώρηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και η λήψη αποφάσεων από συγκεκριμένα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες όπου πλειοψηφούν οι δυο αυτές παρατάξεις, και να πάρουν απόφαση για απεργία στις 25/9/2019 και να υπονομεύσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται από τα κάτω.
Και τούτο διότι: το διακύβευμα σήμερα δεν είναι να απομονωθεί το ΠΑΜΕ, το οποίο ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια διέπεται από τη γνωστή διαχωριστική – διασπαστική λογική του, που κορυφώθηκε με τα βίαια επεισόδια στα συνέδρια της ΟΙΥΕ – ΓΣΕΕ και τα οποία έχουν καταδικαστεί από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους.
Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή, είναι να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια αντίστασης των εργαζομένων και των συνδικάτων να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που υπαγορεύει ο ΣΕΒ και υπογράφει η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλες τις παρατάξεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όλοι μαζί να δώσουμε την απεργιακή μάχη στις 24/9/2019 αλλά και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που γυρίζει τους εργαζόμενους πίσω στον 19ο αιώνα.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑ,
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΩΡΑ 11.00