Η ωμή παρέμβαση Στρατινάκη και τα προεόρτια της ΔΕΘ από τους εργολαβικούς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ωμή παρέμβαση Στρατινάκη και τα προεόρτια της ΔΕΘ από τους εργολαβικούς

(φωτογραφία αρχείου: Άγγελος Καλοδούκας)

Τη νέα «σεζόν» μένουν απαράλλακτες οι εργοδοτικές πρακτικές, ενώ ξεδιπλώνονται οι αναμενόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε βάρος των εργαζόμενων – Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην Εποχή» της Κυριακής 1/9/19

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: ξύπνιους από τα χαράματα βρήκε το αποκαλόκαιρο τους εργαζόμενους των Praktiker.

Η γνωστή αλυσίδα, τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της οποίας έχουμε καταγράψει στην «Εποχή» , χωρίς καμιά ενημέρωση του επιχειρησιακού σωματείου και παίρνοντας τη σκυτάλη από Lidl και Leroy Μerlin, εγκαινίασε την Πέμπτη 29/8 ένα δεκαπενθήμερο προσφορών, κατά τη διάρκεια του οποίου τα καταστήματά της θα ανοίγουν από τις 7 το πρωί!

Ανατρέπει έτσι τον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων εργαζομένων -σκεφτείτε ότι μιλάμε για την περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία- καλώντας τους, μετά από δεκαετίες να αναλάβουν «εργοστασιακές βάρδιες».

«Στην πραγματικότητα, με το έτσι θέλω, αποφασίζουν βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης, κόντρα στα παγιωμένα ωράρια, αλλά και τις ατομικές συμβάσεις», τονίζει στην «Εποχή» ο Κ. Διαμαντής, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου.

Εξηγεί ότι η περίοδος της… αγρύπνιας που επιβάλλει η πολυεθνική έχει κυρίως ως στόχο την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και όχι τους καταναλωτές, διότι οι επαγγελματίες, στους οποίους υποτίθεται απευθύνονται τα Praktiker για τις προσφορές των ημερών, «θα βρουν τον τρόπο να κάνουν τις αγορές τους εντός του ωραρίου, όπως τις κάνουν 25 χρόνια τώρα».

Η παραπάνω εξέλιξη καταγράφεται με φόντο τις πληροφορίες που διακινήθηκαν πρόσφατα στο φιλοκυβερνητικό Τύπο περί σχεδίων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, μία λογική στην οποία εντάσσονται το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 7 το πρωί, οι Κυριακές, οι «Λευκές Νύχτες» και όλες οι αντίστοιχες προωθητικές ενέργειες.

Για την ώρα, ο αρμόδιος υπουργός, Αδ. Γεωργιάδης, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η πρώτη δυναμική απάντηση των εργολαβικών στον Βρούτση

Αυτό που ήδη έχει γίνει πράξη μέσα στο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στην «Καθημερινή» (11/8/19) «δημιούργησε στους κόλπους των εργοδοτών κλίμα ευφορίας», ήταν η διευκόλυνση των απολύσεων διά της κατάργησης του άρθρου 48 του Ν. 4611 /2019, που εισήγαγε στο εγχώριο δίκαιο το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για να είναι έγκυρη η καταγγελίας μιας εργασιακής σχέσης.

Μάλιστα, η προστασία του εργαζόμενου βαφτίστηκε φακέλωμα, προκειμένου να καταργηθεί ο «βάσιμος λόγος», ο οποίος, σημειωτέον, αποτελεί αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Ακόμη, με την κατάργηση της «συνευθύνης», την οποία είχε επίσης θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση (από το 2018), ο Γ. Βρούτσης δίνει και πάλι τη δυνατότητα στους εργοδότες (τράπεζες, επιχειρήσεις ενέργειας, ασφαλιστικές εταιρίες, κ.α.) να πηγαίνουν στις συμφιλιωτικές συναντήσεις ή στην Επιθεώρηση Εργασίας και να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ενώ, πίσω στο χώρο εργασίας, οι ίδιοι αυτοί εργοδότες ορίζουν επακριβώς το -πάγιο και διαρκές- περιεχόμενο της εργασίας, το χώρο και το χρόνο εκτέλεσής της, τις ημερομηνίες αδειών, ορίζουν ακόμη και το εάν και πότε θα εγκαταλείψουν οι υπάλληλοι τα κτίρια σε περίπτωση σεισμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης [πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο, όπου επικράτησε πλήρης σύγχυση σχετικά με το ποιος δίνει την εντολή εκκένωσης: η τράπεζα, δηλαδή, ο πραγματικός εργοδότης ή η εταιρεία, μέσω της οποίας έχουν «νοικιαστεί» οι εργαζόμενοι στην τράπεζα].

Σε κοινή τους επιστολή (27/8/19) προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία επιθυμούν να συναντηθούν, σωματεία εργολαβικών από διάφορους τομείς της οικονομίας (ενέργεια, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες) τονίζουν μεταξύ άλλων ότι ο νόμος της συνευθύνης βρήκε ήδη εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις εργοδοτικής παραβατικότητας (μη καταβολή δεδουλευμένων ή ασφαλιστικών εισφορών) και, χωρίς να λύνει το πρόβλημα, έδωσε ανάσα σε εργαζομένους και προοπτική για δράση σε σωματεία.

Τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 3/9, στις 16:45, στο υπουργείο Εργασίας, λίγα 24ωρα πριν από τα καθιερωμένα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ (Σάββατο 7/9), με αφορμή τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον πρωθυπουργό.

Στο στόχαστρο η απεργία

«Μετά την εν κρυπτώ κατάργηση των προστατευτικών για τους εργαζόμενους διατάξεων μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνεται η δυσπιστία των συνδικάτων απέναντι στη νέα ηγεσία του υπουργείου», τονίζει στην «Εποχή» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς.

Δηλώνει σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα θεσμοθετηθεί το ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό μητρώο -το έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Βρούτσης- δεδομένου ότι οι περισσότερες παρατάξεις είναι θετικές επί της αρχής, αρκεί το εν λόγω μητρώο να είναι υπό τον έλεγχο των συνδικάτων και όχι να λειτουργήσει ως «φακέλωμα» εκ μέρους της εργοδοσίας και της (εκάστοτε) κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο κ. Μυλωνάς δηλώνει αντίθετος στα σχέδια για καθιέρωση εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή απεργίας, καθώς θα πρόκειται για μία «αδιάφορη και αόρατη» διαδικασία που θα μειώνει τη δυνατότητα ενημέρωσης και ενεργής συμμετοχής του εργαζόμενου. Παράλληλα, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το αδιάβλητο της διαδικασίας: «φανταστείτε έναν εργαζόμενο να ψηφίζει υπό την επίβλεψη του διευθυντή ή του προϊσταμένου του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Πυροτέχνημα για τους ελαστικά εργαζόμενους

Ο ίδιος βλέπει επί της αρχής θετικά μία ακόμα εξαγγελία Βρούτση, τη θέσπιση προσαύξησης 10% (στο ωρομίσθιο) για κάθε ώρα παραπάνω εργασίας για εργαζόμενους με «ευέλικτες» μορφές εργασίας (4ωρα κλπ.). «Μία ενδεχόμενη ρύθμιση για την προστασία του ωραρίου είναι καλοδεχούμενη, δεδομένου ότι, στην αντίληψη των συνδικάτων, κάθε απλήρωτη υπερωρία ισοδυναμεί με μία χαμένη θέση εργασίας. Ωστόσο, θα έπρεπε να θεωρούμε αυτονόητο στόχο τη μείωση των ελαστικών μορφών, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν σταθερές σχέσεις εργασίας», σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι πολύ πιθανό να μείνει κενό γράμμα, δεδομένης της απαξίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών (βλέπε προηγούμενα ρεπορτάζ της «Εποχής»). Άλλωστε, δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία, αλλά για επαναφορά της ρύθμισης που είχε εφαρμοστεί για μερικούς μήνες το 2010, χωρίς να μάθουμε αν είχε αποτελέσματα στη μείωση της ψευδώς δηλωμένης μερικής απασχόλησης.

Μάλιστα, οι εργοδότες μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσουν την ατομική σύμβαση ενός ελαστικά εργαζόμενου και άρα, οι επιπτώσεις για τον εργοδότη θα περιορίζονται στην καταβολή μερικών ευρώ παραπάνω για την ημέρα που ο εργαζόμενος θα εντοπιστεί να εργάζεται εκτός ωραρίου.

Αν, πράγματι, ο κ. Βρούτσης ενδιαφέρεται για τους «ευέλικτους» εργαζόμενους, μπορεί να αξιοποιήσει τη διάταξη που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει υψηλότερα πρόστιμα όταν εντοπίζεται εργαζόμενος με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εκτός δηλωμένου ωραρίου (συγκριτικά με την παράβαση που αφορά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης). Μια διάταξη που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει μπει στον πάγο και σύντομα αναμένεται να ξηλωθεί για «νομοτεχνικούς λόγους».

Ωμή παρέμβαση υπέρ του προέδρου του ΟΛΘ

Ακραία φιλοεργοδοτική, όπως είχαμε προαναγγείλει στην «Εποχή» της 14ης Ιουλίου (“Η σημειολογία, η «κανονικότητα» και το «λευκό μητρώο» για τους εργοδότες”), εμφανίζεται (επίσης λίγο πριν από τη ΔΕΘ) και η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, καθώς, όπως καταγγέλλει η ΟΜΥΛΕ και εργαζόμενοι του ΟΛΘ, με έγγραφό της επιχείρησε να ακυρώσει εμπράκτως τα πορίσματα της Επιθεώρησης Εργασίας σχετικά με την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενης (βλέπε την «Εποχή» της 21ης Ιουλίου: Ενεργά μέτωπα εν μέσω θέρους, με το ΣΕΠΕ στον «πάγο»).

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ, αντί να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΣΕΠΕ και να αποκαταστήσει την εργασιακή σχέση με την εργαζόμενη, φαίνεται ότι ζήτησε την ανάμειξη του υπουργείου. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι τονίζουν το έγγραφο της γ.γ. ούτε ακυρώνει, ούτε αντικαθιστά τα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και προειδοποιούν με αποχή από υπερωρίες και εργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών.

 

αναδημοσίευση από: /left.gr/