Μετά τον βάσιμο λόγο, η ώρα των αποζημιώσεων;

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετά τον βάσιμο λόγο, η ώρα των αποζημιώσεων;
Με επικοινωνιακό ορυμαγδό και πλήθος ανακριβειών το τυπικό τέλος της προστατευτικής διάταξης με την εγκύκλιο Βρούτση. Η χρήσιμη επισήμανση του ΚΚΕ και το υπόμνημα του ΣΕΒ για ριζική αναμόρφωση του δικαίου των απολύσεων και των αποζημιώσεων.

1 […] Κατά συνέπεια… θεωρείται ότι από τις 17-05-2019 … η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυομένου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια…

Ως εκ τούτου η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έχει τον χαρακτήρα μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας, το κύρος της δηλαδή δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας … Η καταγγελία ως εκ τούτου δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία…

3 Επιπλέον, παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη … να συμπληρώνει στο «Εντυπο Ε6-Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου» (με ή χωρίς προειδοποίηση) πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας…

Σ’αυτές τις τρεις φράσεις συμπυκνώνεται η θορυβωδώς προαναγγελθείσα εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την τυπική κατάργηση του βάσιμου λόγου ως προϋπόθεσης για την εγκυρότητα μιας απόλυσης.

Ο κ. Βρούτσης, όπως είχε υποσχεθεί, υπέγραψε χθες την εγκύκλιο (36542/1007 της 19/8/2019) με την οποία η ήδη νομοθετημένη κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εξαφανίζεται από τα έντυπα Ε6 με την οποία αναγγελλόταν η απόλυση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Η επιστροφή στο καθεστώς της αναιτιολόγητης απόλυσης αποδυναμώνει τη θέση των εργαζομένων που ενδεχομένως θα ήθελαν να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόλυσης και ικανοποιεί την πιεστική απαίτηση των εργοδοτικών ενώσεων, προεξάρχοντος του ΣΕΒ, παρότι η καταργηθείσα διάταξη που θέσπιζε τον βάσιμο λόγο, σύμφωνα με τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, δεν ίσχυσε στην πράξη παρά 2-3 εβδομάδες.

Εξόφθαλμες ανακρίβειες

Θέμα ριζικής αλλαγής του δικαίου απολύσεων και αποζημιώσεων είχαν θέσει από τον περασμένο Μάιο οι εργοδοτικές οργανώσεις στο υπόμνημα κατά του συστήματος αιτιολογημένης απόλυσης. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας (δεξιά) έγινε το… πρώτο βήμα

Ο υπουργός Εργασίας πλαισίωσε και χθες την εγκύκλιο με θορυβώδεις δηλώσεις περί «κατάργησης των μεσαιωνικών προβλέψεων για το “ηλεκτρονικό φακέλωμα” των εργαζομένων και για προστασία στην πράξη των εργαζομένων».

Η επιχειρηματολογία του κ. Βρούτση συνοδεύτηκε από χαρακτηριστικές ανακρίβειες. Οπως ότι «στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμία εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: “Αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι κ.λπ.”. Ολα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος».

Είναι το λιγότερο παράδοξο να επιμένει ο αρμόδιος υπουργός δημόσια σε αυτούς τους ισχυρισμούς, τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία προσλήψεων-απολύσεων (φοροτεχνικοί, λογιστές, δικηγόροι, εργοδότες, εργαζόμενοι) γνωρίζουν ότι το έντυπο Ε6 και μετά την ενσωμάτωση του «βάσιμου λόγου απόλυσης» απλώς επέβαλλε «τικάρισμα» σε μία από τρεις επιλογές:

1. ικανότητα εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας,

2. συμπεριφορά του εργαζομένου ή

3. λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς αναφέρονται στο «ΕΡΓΑΝΗ» οι γλαφυρές περιγραφές λόγων απόλυσης που επικαλείται ο υπουργός.

Ο επικοινωνιακός θόρυβος που σήκωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε και χθες δηκτικά σχόλια από την αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Κάνουν από το τρίτο νομοθέτημα τα χατίρια του ΣΕΒ και των ισχυρών εργοδοτών. Ο κ. Βρούτσης προσπαθεί να το προσεγγίσει και να το παρουσιάσει ως φιλεργατικό μέτρο… Πάμε πίσω στην εργασιακή νομοθεσία, τη χαλαρώνουν και κάνουν πιο εύκολο να χτυπηθεί ο εργαζόμενος» δήλωσε σχετικά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Οξύτερη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου σημειώνει ότι «όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας ότι με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μπαίνει “τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα” για τους εργαζόμενους, αλλά και ο ψευτοκαβγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να κρύψουν τον φανερό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης». Συμπληρώνει δε ότι «η ίδια η κυβέρνηση με το «ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων» και των «ηλεκτρονικών ψηφοφοριών», που έχει εξαγγείλει, επιδιώκει το πλήρες «φακέλωμα» των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι».

Υπόμνημα ΣΕΒ

Η επισήμανση του ΚΚΕ ότι πίσω από τον επικοινωνιακό θόρυβο της κυβέρνησης αποκρύπτεται η επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων για πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης έχει βάση. Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει ο ΣΕΒ μαζί με ακόμα 8 περιφερειακές ενώσεις βιομηχάνων στις 8 Μαΐου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νομοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από την προηγούμενη κυβέρνηση, τασσόταν κατά του άρθρου 48 για τον βάσιμο λόγο απόλυσης με μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία: αφενός επικαλούνταν τις πρακτικές (επιλεκτικά) της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Βρετανία όπου δεν προβλέπεται αποζημίωση του απολυόμενου με βάσιμο λόγο (άρα το δίλημμα κατά τον ΣΕΒ ήταν ή αποζημίωση ή αιτιολογημένη απόλυση).

Αφετέρου έθετε ανοιχτά ζήτημα «εξορθολογισμού» της αποζημίωσης ως εξής: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισαγάγει σύστημα αιτιολογημένης απόλυσης θα πρέπει να προβεί σε μια συνολική, και δη ριζική, αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης, όσο, και, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ’ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Με δεδομένους τους μνημονιακούς ακρωτηριασμούς στις αποζημιώσεις και την ταχύτατη ανταπόκριση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην απαίτηση του ΣΕΒ να καταργηθεί η διάταξη για τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει οδυνηρή συνέχεια. Στο όνομα της… προστασίας τους φυσικά.

Γ.Κ.

Αναδημοσίευση από :efsyn.gr