Άγριες κόντρες στο Εθνικό Θέατρο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άγριες κόντρες στο Εθνικό Θέατρο

Για «κρούσματα κακοδιοίκησης» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι τη διοίκηση. Τι απαντά ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Β. Πουλαντζάς

Καθώς οι φήμες θέλουν το υπουργείο Πολιτισμού να δημοσιοποιεί το αργότερο σε ένα δεκαήμερο την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, για  «αλλεπάλληλα κρούσματα κακοδιοίκησης», καταγγέλλει την απερχόμενη διεύθυνση του Θεάτρου το Σωματείο των Εργαζομένων της πρώτης κρατικής σκηνής.

Και μιλάει συγκεκριμένα α) για τη μη απόδοση της  αποζημίωσης σε περίπτωση  εκτός έδρας μετακίνησης, β) τη μη απόδοση της νόμιμης  αποζημίωσης εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται  και γ)  την παροχή  «πλασματικών υπερωριών και  προνομιών στους ημέτερους». Είναι ο λόγος που αύριο πραγματοποιεί προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας, κατά την συνεδρίαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Σε περίπτωση «μη επίλυσης των  ζητημάτων», αναγγέλει στάσεις εργασίας την επόμενη Πέμπτη (18/4) και προσφυγή στα Υπουργεία Εργασίας και Πολιτισμού.

«Σε  ένα κρατικό πολιτιστικό ίδρυμα έχει στηθεί “παράγκα”. Δεν μπορούν να μην καταβάλουν 1,4 ευρώ για το εισιτήριο των εργαζομένων που πρέπει να μεταβούν ιδιοίς εξόδοις σε Ραφήνα ή Γέρακα και σε ‘’ημετέρους’’ να δίνουν bonus 15000 ευρώ! Το ποτήρι της κακοδιαχείρισης έχει ξεχειλίσει»,  σχολιάζει στο ΕΘΝΟΣ ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων  Μάκης Σπετσιέρης.

Ειδικότερα για  το θέμα των οδοιπορικών των 1,40 μόλις ευρώ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου Β.Πουλαντζάς επισημαίνει, σε επικοινωνία μας, ότι  από την 1η Σεπτεμβρίου  του 2018  τροποποιήθηκε  το άρθρο 7 παράγραφος 2 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  και, επομένως «χορηγούνται εισιτήρια μόνο εφόσον ο εργαζόμενος μετακινηθεί από το χώρο εργασίας του προς άλλο χώρο και όχι για να μετακινηθεί από την οικία του».

Είναι υποχρεωμένο το θέατρο να οργανώνει τις εντός έδρας μετακινήσεις; Πάντως στο άρθρο 6 στις ατομικές συμβάσεις αναφέρεται ως έδρα αυτή του Εθνικού Θεάτρου (Αγ.Κωνσταντίνου 22-24) και όταν πρόκειται για περιοδεία η έδρα του εργαζομένου. Οποιοδήποτε άλλο σημείο ‘’χρίζει οργάνωσης μεταφοράς’’.

Στο άρθρο 1 του ν 4336/2015 ορίζεται και τι θεωρείται ως εντός έδρας μετακίνηση: Περισσότερα από 50 χιλ. από την «έδρα». «Επομένως δεν ισχύει το “δεν λαμβάνει εισιτήρια όταν η μετακίνηση γίνει από την κατοικία του”. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν αποφάσεις αναρτημένες στη Διαύγεια με εντός έδρας μετακινήσεις π.χ. του ΥΠΠΟΑ», συνοψίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Η καταβολή της αποζημίωσης σε  συνταξιούχο, το έτερο ακανθώδες ζήτημα, «θα μπορούσε να χορηγηθεί μόνο εάν δεν είχε αφαιρεθεί από τη ΣΣΕ (άρθρο 7 παράγραφος 6) από 1/9/18, διότι όπως υπογραμμίζει και το υπουργείο Εργασίας» τυχόν ευνοϊκότερες διατάξεις κατισχύουν’ ’είναι ο αντίλογος του Β.Πουλαντζά στην έτερη καταγγελία του Σωματείου (η διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου, δε θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματά μας).

«Κατ’ αρχάς υπάρχει θετική γνωμοδότηση από την νομική υπηρεσία του Εθνικού Θεάτρου», ανταπαντά ο κ.Σπετσιέρης που προσθέτει ότι «ο παραλογισμός, προσθέτει, έγκειται στο ότι  ήδη αποφάσισε θετικά το ΔΣ να δοθεί η εν λόγω αποζημίωση και η απόφαση προκλητικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Απορώ λοιπόν για ποιο λόγο είναι “ευνοϊκότερη” για την διοίκηση η απουσία της εν λόγω διάταξης από την ΣΣΕ!».

Για μια καθ’όλα νόμιμη απόφαση που πέρασε και εγκρίθηκε από το ΔΣ κάνει λόγο, τέλος, ο κ.Πουλαντζάς για το bonus 15 χιλιάδων σε εξωτερικό συνεργάτη του θεάτρου.

«Κατόπιν αιτήματος στο ΔΣ εξωτερικού συνεργάτη για θέματα Επικοινωνίας, το Δ.Σ. ενέκρινε 15000 μικτά ως επιβράβευση για την εξεύρεση χορηγιών, καθώς από το 2015 εξασφάλισε χορηγίες 374.600 ευρώ», διευκρινίζει στο ΕΘΝΟΣ. «Ο εξωτερικός συνεργάτης είναι πρώην υπάλληλος του Εθνικού που τώρα είναι συνταξιούχος. Λαμβάνει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ  και προκειμένου να απασχοληθεί και να αμείβεται από το Εθνικό μεθοδεύτηκε νομιμοφανής λύση  με μεσολαβούσα εταιρεία , προκειμένου να μην  κοπεί η σύνταξη του.

Εδώ και τέσσερα χρόνια αμείβεται  από την Υπηρεσία πάλι από τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ λαμβάνει κανονικά την σύνταξή του. Αλλά και επί της ουσίας τα 4 αυτά χρόνια από τα  €374.000 έχει λάβει ως αμοιβή τα 100.000 €. Δηλ. έχει φέρει στα 4 χρόνια  περίπου 68.000 € τον χρόνο. Ποσό που δεν δικαιολογεί το bonus 2 ετήσιων αποδοχών υπαλλήλου, ύψους 15.000 €. Το επιχείρημα δε ότι είναι μεικτό ποσό είναι αν μη τι άλλο είναι ανήθικο, και σίγουρα δεν συνιστά πράξη χρηστής διοίκησης», υπογραμμίζει ο κ. Σπετσιέρης.

Αναδημοσίευση από : ethnos.gr

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη