ΓΣΕΕ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΣΕΕ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με επιστολές τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά και οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ζητούν τη διαφύλαξη της ελευθερίας του συνδικαλισμού στη χώρα μας, τονίζοντας μεταξύ άλλων  ότι οι πρακτικές των τελευταίων ημερών από το ΠΑΜΕ και η βία που χρησιμοποιεί έχει ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια των συνέδρων να απειλείται αλλά και να παραβιάζονται βασικά άρθρα του νόμου και διεθνή πρότυπα εργασίας που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις του ILO.

Με τις επιστολές τους στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί στην ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Την ίδια ώρα το χτύπημα στη δημοκρατία από στελέχη του ΠΑΜΕ με τους τραμπουκισμούς και τα βίαια επεισόδια, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Προέδρου της ΓΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κύριος Παναγόπουλος τόνισε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση την αναγκαιότητα θωράκισης των δημοκρατικών θεσμών και της εξασφάλισης της απρόσκοπτης άσκησης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Για την ίδια αναγκαιότητα μίλησε αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΓΣΕΕ και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Επισυνάπτονται οι επιστολές της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2019

 

Προς: κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εκφράζει την έντονη ανησυχία της σε σχέση με την ακραία βία και τον εκφοβισμό από μια συγκεκριμένη ομάδα του ΠΑΜΕ/ΠΣΟ, που διέλυσε το 37ο Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ εμποδίζοντας με ωμή βία την εκλογική διαδικασία για τον ορισμό των καταστατικών αντιπροσωπευτικών οργάνων της οργάνωσης – μέλους μας, της ΓΣΕΕ.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους αντιπροσώπους των εργαζομένων, η ασφάλεια των οποίων βρίσκεται υπό συνεχή απειλή, καθώς βασικά άρθρα του Νόμου και τα διεθνή πρότυπα εργασίας που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις του ILO παραβιάστηκαν προκειμένου να παρεμποδιστεί η άσκηση των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Όπως πληροφορούμαστε από την οργάνωση – μέλος μας ΓΣΕΕ, το Συνέδριο και η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθούν στις 4 Απριλίου, ενώ οι φυσικοί αυτουργοί ανανεώνουν τις απειλές τους για βίαιη παρεμπόδιση ζητώντας δημόσια να τους παραδοθούν το κτήριο και τα κλειδιά της Γενικής Συνομοσπονδίας, διευρύνοντας τις απαράδεκτες πράξεις τους σε όλη τη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο σας ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και  θεματοφύλακα της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα, κάνουμε έκκληση να βοηθήσετε λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη και ασφαλή άσκηση των βασικών δημοκρατικών εργασιακών δικαιωμάτων από εκλεγμένους αντιπροσώπους της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ελλάδας.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Ελλάδα μετά την κρίση χρειάζεται ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα που πιστεύει στον κοινωνικό διάλογο και υποστηρίζει τη δημοκρατική νομιμότητα, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία ITUC επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς τη ΓΣΕΕ και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

 

Με σεβασμό,

Sharan Burrow

Γενική Γραμματέας