ΕΑΚ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΚ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

“Καταδικάζουμε τη βία και την τρομοκράτηση από το ΠΑΜΕ, του οποίου οι πρακτικές έχουν ξεφύγει από κάθε όριο και στοχεύουν στη διάλυση των συνδικάτων που δεν ελέγχουν.”
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Από την ημέρα έναρξης του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, συνεχίζεται το τρισάθλιο παιγνίδι που παίζεται σε βάρος του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και ιδίως σε βάρος των απλών εργαζομένων, που βλέπουν πλέον ότι τα συνδικάτα έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, εκπέμποντας μια αποκρουστική εικόνα.
Για όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση, ότι την κυρίαρχη ευθύνη την έχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ιδίως η ηγετική του ομάδα, που πια είναι καθαρό ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία από το κομματικό της κέντρο, με στόχο να τελειώσει με το πολυφωνικό, πολυτασικό, πλουραλιστικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος και της ΓΣΕΕ και να επιβάλει πάση θυσία και με κάθε μέσο και τρόπο το δικό της κομματικό – συνδικαλιστικό νεκροταφείο.
Στην Καλαμάτα όπου και ήταν προγραμματισμένη η σύγκληση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, επαναλαμβάνεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το γνωστό σκηνικό που προηγήθηκε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων πριν από λίγες μέρες , αλλά και σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Με την κομματική καθοδήγηση πανταχού παρούσα και εκδίδουσα τις εντολές εκτέλεσης του σχεδίου διάλυσης των συνδικάτων που δεν υποτάσσονται στον απόλυτο έλεγχο του ΠΑΜΕ.
Οργανωμένες ομάδες εφόδου να εισβάλλουν στους χώρους του Συνεδρίου, βία, προπηλακισμοί, τρομοκράτηση, τσαμπουκάδες, απειλές, χειροδικίες, κατάπνιξη κάθε διαφορετικής φωνής, συνθέτουν μια άθλια εικόνα που είναι μακριά από τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Στη δε επιχείρηση μεταφοράς «αγανακτισμένων εργαζομένων» που δήθεν θα προσδώσουν μια μαζικότητα στο σχέδιό του, δεκάδες μισθωμένα πούλμαν κατέφθασαν στην Καλαμάτα γεμάτα από τα μέλη των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ.
Η ηγεσία του ΠΑΜΕ, πατώντας πάνω στις υπαρκτές πολιτικές, οργανωτικές και άλλες παθογένειες των συνδικάτων για νοθείες και παρατυπίες των δύο κυρίαρχων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ (στις οποίες όμως και το ίδιο το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στα δικά του σωματεία), χρησιμοποιεί τη φαιά προπαγάνδα ολόκληρου του κομματικού επικοινωνιακού μηχανισμού και επιχειρεί να στοχοποιήσει και να διαπομπεύσει συλλήβδην ολόκληρα υπαρκτά συνδικάτα, εργασιακούς χώρους και εργαζόμενους (ως δήθεν εργοδοτικών), όπου μέσα από ψέματα, άθλιες κοπτοραπτικές «στοιχείων», καταφανή διαστρέβλωση γεγονότων, απίστευτες ύβρεις και απειλές, προετοίμασε το έδαφος της διάλυσης του συνεδρίου της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα με όλα αυτά, οι δυνάμεις της ΕΑΚ στη ΓΣΕΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν με σαφήνεια, διακριτό λόγο και συγκεκριμένη δράση, αναδείξει και τις μεγάλες ευθύνες που έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), τόσο ως προς το ουσιαστικό πολιτικό και συνδικαλιστικό περιεχόμενο των παρεμβάσεων και των δράσεων της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης από τα χρόνια του Μνημονίου και μετά, όσο και ως προς την απουσία οργανωτικών μέτρων που θα δίνουν επιτέλους ένα τέλος σε όλες τις εκλογικές νοθεύσεις και εκτεταμένες παρατυπίες των οργανώσεων, που μοναδικό στόχο έχουν τη διαμόρφωση του παραταξιακού συσχετισμού δυνάμεων και τον έλεγχο της ΓΣΕΕ.
Καταδικάσαμε και συνεχίζουμε να καταδικάζουμε επίσης κάθε φαινόμενο που αφορά συνδικαλιστικά στελέχη που με τη δράση τους και τις επιλογές τους, αμαυρώνουν την εικόνα του συνδικαλιστή και θολώνουν την εικόνα που πρέπει να εκπέμπουν προς την κοινωνία και τους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Όλα αυτά, τα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα και οι παθογένειες των συνδικάτων, μπορεί να δίνουν ένα άλλοθι στο αφήγημα του ΠΑΜΕ, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να ξεπλύνουν την κατρακύλα του και κυρίως να δικαιολογήσουν το σχέδιο διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ΠΑΜΕ δε θέλει συλλογικές συμβάσεις, δε θέλει επανάκτηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, δε θέλει καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων, διότι σύμφωνα με το αφήγημά του όλα αυτά «εξανθρωπίζουν το σύστημα» και δε συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης στην πορεία προς την επανάσταση και το σοσιαλισμό.
Ως ΕΑΚ είμαστε απέναντι σε αυτή τη επικίνδυνη και καταστροφική λογική και αποδείξαμε ότι στις επιχειρήσεις, στα σωματεία, και στις Ομοσπονδίες που έχουμε θέσεις ευθύνης υπογράψαμε ΣΣΕ μέσα στα Μνημόνια. ΣΣΕ που έγιναν υποχρεωτικές στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
Τέλος και σε σχέση με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ οι θέσεις είναι καθαρές και σαφείς:
Καταδικάζουμε τη βία και την τρομοκράτηση από το ΠΑΜΕ, του οποίου οι πρακτικές έχουν ξεφύγει από κάθε όριο και στοχεύουν στη διάλυση των συνδικάτων που δεν ελέγχουν.
Tο Συνέδριο πρέπει να γίνει και να προκύψει εκλεγμένη διοίκηση στη ΓΣΕΕ με απόλυτη προσήλωση στο συνδικαλιστικό νόμο και το Καταστατικό της, με δημοκρατικό διάλογο, ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και με σεβασμό σε όλες τις φωνές που θέλουν να ακουστούν.
Εργατικά συνέδρια δεν μπορούν να γίνουν ούτε με αστυνομικές δυνάμεις, ούτε με τάγματα τραμπούκων.
Από αύριο πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστική προσπάθεια όλων όσων συμφωνούμε, για όλες τις οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται αλλά και για τον επαναπροσανατολισμό του εργατικού κινήματος και της ΓΣΕΕ.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Kαλαμάτα 16/3/2019