Μητσοτάκης – Στουρνάρας «ονειρεύονται» ιδιωτικοποίηση σε ασφάλιση και υγεία

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μητσοτάκης – Στουρνάρας «ονειρεύονται» ιδιωτικοποίηση σε ασφάλιση και υγεία

Υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πάει βέβαια και ένα βήμα παρακάτω  καθώς θέλει σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, προκειμένου όπως η  ισχυρίζεται «να επιτευχθούν έλεγχος του κόστους και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών» Τις απόψεις Μητσοτάκη φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις αυτές σε χθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και αναφέρθηκε στον, από κοινού με την ιδιωτική ασφάλιση, σχεδιασμό πολιτικών που θα στηρίξουν την αποταμίευση και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «εθνικού κουμπαρά».

Οι τρεις πυλώνες που ονειρεύεται η ΝΔ

Σύμφωνα με το ‘Έθνος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα, τα οποίο θα είναι μεικτό και θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι υποχρεωτικός και δημόσιος. Θα συγκροτείται από την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται με βάση τις αντοχές της οικονομίας- και ταν ανταποδοτική σύνταξη — το ύψος της οποίας πρέπει να συνδέεται με πιο αναλογικό τρόπο απ’ ό,τι σήμερα με τις καταβληθείσες εισφορές.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ.

Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, ιδιωτικό και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα 
εισοδήματα μετά τα πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα Θα πρέπει να είναι αφορολόγητες. Στον τομέα της Υγεία προκρίνει συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθούν έλεγχος του κόστους και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στις φυσικές καταστροφές, ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας τόνισε ότι «μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς κράτος και ιδιωτικό τομέα από κοινού θα παρέχουν φθηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή σας ένα τέτοιο εργαλείο».

Συμφωνεί σε «όλα» ο Στουρνάρας με τον Μητσοτάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μητσοτάκη κινήθηκε και ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος ανέφερε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση, μπορεί, όμως, και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά, διότι σε διεθνές επίπεδο τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης υπόκεινται σε μακροοικονομικές και δημογραφικές πιέσεις.

Ο κ. Στουρνάραs προσέθεσε ότι το κράτος δεν μπορεί να κρατά το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, κατόπιν ειδικής αδειοδότηση, να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Πιάκοs, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επιχειρείται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να λειτουργεί συμπληρωματικά και αποτελεσματικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μέσα σε ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, διότι η κακοδιαχείριση μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους τόσο ατομικά για τους καταναλωτές όσο γενικότερα και για το δημόσιο συμφέρον».

Τόνισε ότι «υπάρχουν προτάσεις για τον δεύτερο πυλώνα που μπορούν να συζητηθούν για την επέκταση των επαγγελματικών ταμείων, ώστε, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη». Τέλος, αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα σημείωσε ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα, ενώ για την ασφαλιστικά κάλυψα των κινδύνων ανέφερε ότι «σίγουρα θα πρέπει να λειτουργούμε προληπτικά τόσο για τους σεισμούς όσο και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αιχμηρή απάντηση από Αχτσιόγλου

Η υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε σε δήλωσή της ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «αμετανόητος υπέρμαχος του Ασφαλιστικού Πινοσέτ», υποσχόμενος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές» εταιρείες ότι «θα τους εκχωρήσει όχι μόνο την επικουρική ασφάλιση αλλά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «αυτά που δεν είπε είναι ότι το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης επιβαρύνει με 55 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και απειλεί ευθέως τι εισφορές και τις συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των σημερινών και των νέων ασφαλισμένων».

Mε πληροφορίες από το ΈΘνος 

πηγη : neaselida.gr/