Πάνος Κορφιάτης: Για την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάνος Κορφιάτης: Για την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού

«Δικλείδα ασφαλείας για την πλήρη εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού» – του Πάνου Κορφιάτη

Άρθρο του Πάνου Κορφιάτη, ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ, στην εφημερίδα Finance & Markets Voice

 

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ μισθού αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση των δυνάμεων την εργασίας. Όπως κάθε μέτρο πολιτικής στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, η πλήρης και καθολική εφαρμογή της είναι το ζητούμενο και ο άξονας πάνω στο οποίο θα επικεντρωθεί η δράση του ΣΕΠΕ, το επόμενο διάστημα.

Σε αυτήν την προσπάθεια το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα κινηθεί με σχέδιο, μέσα και με την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει προκύψει από τη δράση του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά πιθανές μορφές παραβατικότητας.

ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των επιχειρήσεων μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο δηλώνονται όλες οι παράμετροι της εργασιακής σχέσης και να αναλύουμε περαιτέρω τα δεδομένα αυτά, εντοπίζοντας πρακτικές που μπορεί να υποκρύπτουν παραβατικότητα.

Η δυνατότητα αυτή αξιοποιείται καθημερινά, επιχειρησιακά, από τα στελέχη του ΣΕΠΕ και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της προσέγγισης ενόψει της εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού.

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ υλοποιούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που μπορεί να κινηθεί προληπτικά και στοχευμένα απέναντι σε πιθανές παραβατικές συμπεριφορές και απάντα συγκεκριμένα στο πώς η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φτάσει στους εργαζόμενους και κινείται σε δύο άξονες:

Σε πρώτο επίπεδο, αντιμετωπίζοντας τη μη συμμόρφωση με τις νέες κατώτατες αποδοχές. Γνωρίζουμε ήδη, πόσες και ποιες επιχειρήσεις άμειβαν τους εργαζομένους τους κάτω από τα νέα κατώτατα όρια πριν από την 1η Φεβρουαρίου και άρα υποχρεούνται, μέχρι τις 28 του μήνα, να δηλώσουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την τροποποίηση αποδοχών των εργαζομένων τους.

Μετά την ημερομηνία αυτή είναι εφικτό να εντοπιστούν, μέσα από τα πληροφοριακά μας συστήματα, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν συμμορφωθεί και να ακολουθήσει έλεγχος.

Σε δεύτερο επίπεδο, καταπολεμώντας πρακτικές αποφυγής της προσαρμογής στην αύξηση του κατώτατου, που μπορεί να υποκρύπτουν αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, όπως για παράδειγμα τη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική, ενώ ο εργαζόμενος συνεχίζει να δουλεύει οχτάωρο. Σε αυτό το μέτωπο θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα ανάλυσης, μέσα από το σύστημα risk analysis του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ, μιας σειράς από δεδομένα που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών στο ΕΡΓΑΝΗ, με σκοπό να προσδιοριστούν δείκτες παραβατικής συμπεριφοράς.

Επιχειρήσεις, δηλαδή, που -για παράδειγμα- έχουν προχωρήσει σε μεταβολή συμβάσεων πλήρους απασχόληση σε μερικής το τελευταίο διάστημα, θα μπορούν να εντοπιστούν και να ελεγχτούν κατά προτεραιότητα.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, λοιπόν, να γνωρίζουν όλοι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δρουν με σχέδιο και βλέπουν το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας συνολικά και σε κάθε επιχείρηση συγκεκριμένα. Οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα εντοπισμού των επιχειρήσεων, οι οποίες μεταχειρίζονται κακές πρακτικές αυξάνει διαρκώς. Επίσης, το ύψος των διοικητικών κυρώσεων είναι εξαιρετικά υψηλό και δεδομένα προφίλ που υποκρύπτουν παραβατική συμπεριφορά σημαίνουν ότι μπαίνουν αυτόματα στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εξαιρετικά σημαντική παραμένει και η δυνατότητα των ίδιων των εργαζομένων να καταγγέλλουν με διασφαλισμένη την ανωνυμία της, στο 15512, οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Τα πρόσφατα, ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με το ποσοστό της στους τομείς υψηλής παραβατικότητας να πέφτει στο 8,94% το 2018 από 19,17% το 2014 δείχνουν ότι η καθημερινή σκληρή και συνεπής δουλεία των Επιθεωρητών Εργασίας μπορεί να φέρνει αποτελέσματα.

* Ο Πάνος Κορφιάτης είναι Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα F&M Voice την Πέμπτη 21/2/2019