Το «πείραμα» της ισπανικής κυβέρνησης με τον κατώτατο μισθό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το «πείραμα» της ισπανικής κυβέρνησης με τον κατώτατο μισθό

Ενα σημαντικό πείραμα εγκαινιάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό κατά 22%, στα 900 ευρώ από τα 736 ευρώ προηγουμένως. Εντάσσεται, λοιπόν, και αυτή στη χορεία άλλων κρατών που έπραξαν το ίδιο, και μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γαλλία, καθώς και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, που αύξησαν το ωρομίσθιο, αλλά και μία περιφέρεια στον Καναδά. Στόχος τους είναι να «ξεπαγώσουν» τους μισθούς σε ευρύτερη κλίμακα, οι οποίοι παραμένουν στάσιμοι τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως της ανάκαμψης.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά πως με το μέτρο θα ενισχυθεί η κατανάλωση αλλά και οι προσλήψεις, προσφέροντας ερείσματα στην ανάπτυξη και αποκλιμακώνοντας την ανεργία που βρίσκεται στο επίπεδο του 14,45% για το 2018 (το 2013 είχε εκτιναχθεί στο 27%). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια στην Ισπανία. Αφορά δε περίπου 1,2 εκατ. εργαζομένους. Σύμφωνα με τους εν Ελλάδι θιασώτες της αύξησης του κατώτατου μισθού, με αυτήν θα ενισχυθεί η κατανάλωση, θα τονωθεί το ΑΕΠ κατά 0,6% ετησίως, ενώ δεν θα επηρεαστεί η καθοδική πορεία της ανεργίας.

Η προειδοποίηση

Η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2019, προειδοποιώντας και για τις επιπτώσεις από τη γενικότερη επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. O διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προβλέπει ότι με το εργαλείο του ενισχυμένου κατώτατου μισθού το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 2,3%. Η αντιπολίτευση στην Ισπανία, όπως και οι επιχειρήσεις, εστιάζει στο πώς μεταφράζεται η αύξηση αυτή σε κόστος. Επισημαίνει ότι το όποιο όφελος στην οικονομία θα ωχριά μπροστά στη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, επειδή οι εταιρείες δεν θα δύνανται να καλύψουν το υψηλότερο κόστος των αμοιβών, οπότε θα στραφούν σε απολύσεις.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας ενδεχομένως να κυμανθούν από 40.000 έως 150.000, όπως προβλέπουν η κεντρική τράπεζα της χώρας και η Αρχή Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας. Ωστόσο, κατά τον διεθνή οίκο Moody’s, αυτός ο δυσμενής αντίκτυπος στην αγορά εργασίας μπορεί να αντισταθμιστεί από τη μετακύλιση της αύξησης του εργατικού κόστους στους καταναλωτές. Σε μία τέτοια προοπτική, ο πληθωρισμός στην Ισπανία μπορεί να ενισχυθεί έως και 0,4 της ποσοστιαίας μονάδες. Οι εξελίξεις αυτές θα είναι ευνοϊκές για την ΕKT, η οποία καταβάλλει προσπάθειες αναθέρμανσης του πληθωρισμού για να φθάσει στον επίσημο στόχο της του σχεδόν 2%, καθώς παραμένει στην Ευρωζώνη λίγο πάνω από 1%.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια, λόγω της υγιούς ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας τα περιθώρια κερδών πολλών επιχειρήσεων βελτιώθηκαν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επωμιστούν σήμερα το επιπλέον κόστος των αμοιβών. Ειδάλλως, όσες δεν μπορούν, θα μειώσουν το ωράριο ή πιθανώς θα απολύσουν εργαζομένους.

Και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% στα 650 από τα 586 ευρώ προκάλεσε έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εργοδοτών, που ζήτησαν αντισταθμιστικά μέτρα, όπως μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών τους. Προειδοποίησαν ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα αυξηθούν η ανεργία και η «μαύρη» εργασία. Ουσιαστικά διατύπωσαν τις ίδιες ενστάσεις με τους επιχειρηματίες στην Ισπανία. Μετά μια συγκριτική έρευνα και αντιπαραβολή στοιχείων πριν από την αύξηση κατώτατου μισθού στην Ισπανία, ο ΣΕΒ αναφέρει για την τριετία 2015 -2018 τα εξής: «Στην Πορτογαλία, όπου την τελευταία τριετία αυξάνεται σταδιακά ο κατώτατος μισθός, η παραγωγικότητα μειώνεται, στην Ισπανία συμβαδίζουν αμοιβές με παραγωγικότητα, ενώ στη χώρα μας έπαυσε η πτώση των αμοιβών και η παραγωγικότητα ελαφρώς μειώνεται».

Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός από 505 ευρώ το 2015, έφθασε τα 580 ευρώ στα τέλη του 2018 και από την 1η Ιανουαρίου φέτος τα 600 ευρώ, συνεκτιμώντας πως δίδεται 14 φορές τον χρόνο.

πηγή : kathimerini.gr