Για την απόλυση εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας: Πρόστιμο του Σ.ΕΠ.Ε. στα «Leroy Merlin»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Για την απόλυση εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας: Πρόστιμο του Σ.ΕΠ.Ε. στα «Leroy Merlin»

Πλήγμα στην ακραία αναλγησία τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και της Επιθεώρησης Εργασίας την ώρα ποι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προσπάθεια μετατροπής του 8ώρου σε 9ωρο, στα πρότυπα της Vodafone

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2018: με πρόσχημα την χαμηλή αποδοτικότητα, η Leroy Merlin απέλυσε εργαζόμενη με μερική απασχόληση στα ταμεία  της εταιρείας στο εμπορικό πάρκο αεροδρομίου, η οποία μάλιστα είχε συμπληρώσει δεκαετία στην επιχείρηση.

Η απόλυση έγινε λίγο μετά την γνωστοποίηση ότι η εργαζόμενη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας), γεγονός που ξεπερνά τα όρια της αναλγησίας (διαβάστε αναλυτικά εδώ και εδώ).

Τότε, η εργαζόμενη είχε προσφύγει στο Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας, με τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, με την συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) και κινήθηκε διαδικασία εξέτασης του αν έχει γίνει παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Το πόρισμα του ΣτΠ (246643/51899/2018), το Νοέμβριο του περασμένου έτους, διαπίστωσε πράγματι παράβαση και την περασμένη Παρασκευή 1/2/19, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, η Επιθεώρηση Εργασίας (η Διεύθυνσή Ανατολικής Αττικής) επέβαλε πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση για τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εργαζόμενης λόγω της χρόνιας πάθησής της.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, διότι η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό, όπου και θα αξιοποιηθεί τόσο το πόρισμα του ΣτΠ, όσο το πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η δράση του Σ.ΕΠ.Ε. συμβάλλει και στη μεγαλύτερη διεκδικητικότητα από πλευράς εργαζομένων, κάτι που έγινε φανερό και στην περίπτωση των εργαζομένων της τράπεζας Πειραιώς.

Στα χνάρια της Vodafone για τη μετατροπή του 8ώρου σε 9ωρο

Το Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησε συνολικά 18 ελέγχους το περασμένο έτος και επέβαλε πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ στην εν λόγω εταιρεία, τα οποία αφορούν σε παραβίαση του ωραρίου. Κάτι ανάλογο έγινε και το απόγευμα της Τρίτης 29/01/2019, όταν κλιμάκιο του Σ.Ε.Π.Ε επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin όπου κατέγραψε ξανά μεγάλο αριθμό εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους, κάτι που αναμένεται να επιφέρει νέο, υψηλό χρηματικό πρόστιμο για την εταιρεία.

«Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον καθημερινό κανόνα, με δεκάδες συναδέλφους να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά», αναφέρει δημόσια καταγγελία των Εργαζομένων στον Κλάδο του Εμπορίου» (διαβάστε αναλυτικά).

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση, καθώς την Παρασκευή 01/02 ξεκίνησε τις ανακοινώσεις ότι επίκειται «καλύτερη διευθέτηση» των ωραρίων εργασίας προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να υπογράψουν νέες συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9.00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο.

Φαίνεται ότι η Leroy Merlin ζήλεψε τη δόξα της Vodafone που πρόσφατα, παρά τις πιέσεις του σωματείου των εργαζομένων αλλά και του υπουργείου Εργασίας έκανε ακριβώς το ίδιο.  Η εργοδοσία της Leroy Merlin, όπως και η Vodafone, θέλει να επιβάλει τις νέες συμβάσεις επικαλούμενη την παράλληλη καθιέρωση διαλείμματος 1 ώρας εντός του παραπάνω ωραρίου.

«Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία, ενώ παράλληλα δεν παραδέχεται ότι οι νέες συμβάσεις περιέχουν αύξηση του χρόνου εργασίας. Αντίθετα υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο διάλειμμα (!!) ή ακόμα ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο», αναφέρει η προαναφερθείσα καταγγελία.

Τα παραπάνω, δυστυχώς, δεν προκαλούν εντύπωση για μία επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ελαστικοποίηση του ωραρίου, ανακύκλωση του προσωπικού, ενοικίασηεργαζόμενων από την «MAN POWER», απειλές από διευθυντές αλλά και ακραία εντατικοποίηση.

Πηγή :

/left.gr/news/gia-tin-apolysi-ergazomenis-me-sklirynsi-kata-plakas-prostimo-toy-sepe-sta-leroy-merlin