«Ήρθε η ώρα της δράσης»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην τράπεζα Πειραιώς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Ήρθε η ώρα της δράσης»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην τράπεζα Πειραιώς

Μετά την επιβεβαίωση της φημολογίας (από τους ίδιους τους γενικούς διευθυντές) ότι η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει απόσχιση της Διεύθυνσης Διαχείρισης κόκκινων δανείων και τη μεταφορά των περίπου 1.200 υπαλλήλων της σε εταιρείες ειδικού σκοπού, με άλλες συμβάσεις και δικαιώματα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν με κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατεύσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή εργασία

Γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος

Με δυναμικό τρόπο απαντούν οι εργαζόμενοι της τράπεζας Πειραιώς στα σχέδια της διοίκησης για απόσχιση της Διεύθυνσης Διαχείρισης κόκκινων δανείων (RBU) η οποία θα σηματοδοτήσει την απώλεια της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου για τους 1.200 εργαζόμενους του κλάδου αυτού.

Η αρχή έγινε με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής 1/2 έξω από τα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την οποία προκάλεσε το ΠΑΜΕ, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) προκήρυξε προειδοποιητική στάση εργασίας τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 έως 16:45 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία  (στην Αθήνα, στεγάζεται στο κτίριο της Λ. Μεσογείων 109 – 111), καλώντας τους εργαζόμενους «με τη μαζική συμμετοχή τους, να ανατρέψουν τις αποφάσεις που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται σε βάρος τους».

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς το κτίριο της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Η διοίκηση, υπό την πίεση της προγραμματισμένης στάσης εργασίας αλλά και της τριμερούς συνάντησης που είχε προγραμματιστεί επίσης το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εργασίας, κατόπιν αιτήματος του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, ζήτησε ακύρωση της συνάντησης στο υπουργείο και δεσμεύθηκε ότι θα «παγώσει» οποιαδήποτε ενέργεια μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 7/2, όταν και θα συναντηθεί διαδοχικά με όλα τα σωματεία της τράπεζας προκειμένου να τεθεί επί τάπητος και με επίσημο τρόπο το θέμα του RBU.

Ο έλεγχος του Σ.ΕΠ.Ε. και ο εκνευρισμός της διοίκησης

Θυμίζουμε ότι στην εν λόγω διεύθυνση, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έλεγχος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στον οποίο βρέθηκαν πάνω από 100 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου.

Ο έλεγχος έγινε κατόπιν αιτήματος και παρουσία μελών του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, κάτι που προκάλεσε τη σπασμωδική αντίδραση της διοίκησης η οποία «απάντησε» με μία κίνηση που θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές: η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού απέστειλε, μία ημέρα μετά τον έλεγχο (δηλαδή την Τετάρτη 23/1), επιστολή της προς τους Συλλόγους Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω τράπεζα με την οποία ουσιαστικά απαγορεύει την είσοδο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στους χώρους εργασίας εντός ωραρίου.

Η προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης δεν έμεινε αναπάντητη καθώς πραγματοποιήθηκαν στάσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις, τόσο από το Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ (με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΤΟΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας), όσο και από το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΠΑΜΕ).

«Ανηφορικός ο δρόμος αλλά θα νικήσουμε»

Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, Μ. Μπεμπένης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους ανηφορικό δρόμο και ζήτησε την καθολική τους συμμετοχή στη στάση εργασίας και τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπενθύμισε τον έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε. και την προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης και επανέλαβε ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν.

Από την πλευρά του, ο Ισ. Γοίλιας, γενικός γραμματέας του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, έκανε αναφορά στη διαχρονική μάχη για την τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να το τηρούν ευλαβικά διότι «αν κάθονται μέχρι τις 6 και τις 7 το απόγευμα, ανοίγουν τις ορέξεις σε κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και η δουλειά μπορεί να βγει και με λιγότερους εργαζόμενους».

Χαρακτήρισε κίνηση υψηλού συμβολισμού τον έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε. στη Διεύθυνση Διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Αθήνα. Όπως πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν σε ένα τμήμα που έχει σηκώσει το βάρος των κόκκινων δανείων, αυτών που τα μεγαλοστελέχη έδιναν αφειδώς, χωρίς εξασφαλίσεις, χτίζοντας καριέρες και παίρνοντας παχυλά bonus, να καλούνται τώρα οι εργαζόμενοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να μην ξέρουν τι γίνεται με το δικό τους μέλλον. Πρέπει να πούμε “όχι” στη μετάθεσή μας σε μία εισπρακτική εταιρεία και να βάλουμε από τώρα ταφόπλακα στα σχέδιά τους».

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποίησε παρέμβαση ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των 1.200 εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς, ενάντια στα σχέδια της Διοίκησης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «το μέλλον των συναδέλφων είναι αβέβαιο και ο κίνδυνος να απολέσουν τα εργασιακά τους κεκτημένα και δικαιώματα είναι μεγάλος. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης που επέβαλε η Διοίκηση στα σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς για περιοδεία στους χώρους. Σημειώνεται ότι υπάρχει επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα, που περιμένουμε να απαντηθεί».

Πηγή: LEFT.gr