Παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς για την απόπειρα φίμωσης του συνδικαλισμού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς για την απόπειρα φίμωσης του συνδικαλισμού

(φωτογραφίες και βίντεο από την παράσταση διαμαρτυρίας της Παρασκευής 25/1: Left.gr)

Γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος

Φαίνεται ότι η νέα παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ) για την προστασία του νόμιμου ωραρίου εργασίας και, πολύ περισσότερο, η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου (Διεύθυνση διαχείρισης κόκκινων δανείων), όπου πραγματοποίησε έλεγχο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ενόχλησε δεόντως τη διοίκηση της τράπεζας.

Λογικό, θα πει κάποιος, καθώς ο έλεγχος αυτός ανέδειξε εκ νέου το μεγάλο ζήτημα της παραβατικότητας στον τραπεζικό κλάδο, με θύματα τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να κάνουν απλήρωτες υπερωρίες σε μόνιμη βάση: οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. βρήκαν πάνω από 100 υπαλλήλους εκτός ωραρίου στο κτίριο της Λ. Μεσογείων 109 – 111 και απομένει η ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας και η έκδοση του τελικού πορίσματος για να μάθουμε το μέγεθος της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων στη μεγαλύτερη υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού, προχωρώντας σε μία σπασμωδική αντίδραση, απέστειλε, μία ημέρα μετά τον έλεγχο (δηλαδή την Τετάρτη 23/1), επιστολή της προς τους Προέδρους όλων των Συλλόγων Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω τράπεζα και η οποία παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές: ουσιαστικά, απαγορεύει την είσοδο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στους χώρους εργασίας εντός ωραρίου!

Με πρόσχημα τη… «διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης» (όπως ισχυρίζεται η αποστολέας της επιστολής αυτής), καλούνται οι εκπρόσωποι σωματείων της τράπεζας  «όπως ενημερώνουν εγκαίρως τη Δ/νση Ανθρωπίνου Δυναμικού για τυχόν αιτήματά τους να έχουν πρόσβαση σε χώρο εργασίας της Τράπεζας για διανομή ανακοινώσεων, εκτός χρόνου απασχόλησης, όπως προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 16 του νόμου 1264/1982». Δηλαδή, με απλά λόγια, οι συνδικαλιστές δεν μπορούν να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, ως οφείλουν, εντός του χρόνου που οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους.

Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι

Ως απάντηση, μέλη του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, από κοινού με εκπροσώπους δευτεροβάθμιων σωματείων (μεταξύ αυτών η ΟΤΟΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας), πραγματοποιούν το πρωί της Παρασκευής παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλισμού, στο κτίριο της τράπεζας Πειραιώς (Μεσογείων 109, δίπλα στο «Ερρίκος Ντυνάν»).

 (οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων αναγκάζονται να πηδήξουν τις μπάρες ελέγχου για να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα φίμωσης της συνδικαλιστικής παρέμβασης)

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι με την κίνηση αυτή θα υποσταλεί ο αγώνας μας για την προστασία του νομίμου ωραρίου, των θέσεων εργασίας και συνολικά των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, προκαταβολικά τους διαβεβαιώνουμε ότι … πλανώνται πλάνην οικτράν!», αναφέρει ο Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Επαναλαμβάνει ότι η επιλογή για τη διενέργεια ελέγχου στο RBU (σ.σ.: το κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση διαχείρισης κόκκινων δανείων της τράπεζας) δεν είναι τυχαία καθώς οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε αυτό, «βασικοί και έμπρακτοι υποστηρικτές της ανάκαμψης της Τράπεζας και επιστροφής της στην κερδοφορία απαιτούν και δικαιολογημένα συγκεκριμένες απαντήσεις από πλευράς Διοίκησης».

Συγκεκριμένα, θέλουν ξεκάθαρη απάντηση στα σενάρια για απόσχιση κλάδου και μεταφορά των υπαλλήλων αυτών σε εταιρείες ειδικού σκοπού, με άλλες συμβάσεις και δικαιώματα. «Η συμβολή τους στη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος υπήρξε καταλυτική, στον αντίποδα όλων εκείνων των μεγαλοστελεχών που επί σειρά ετών έχτιζαν καριέρες και μοιράζονταν αφειδώς παχυλά bonus, χορηγώντας θαλασσοδάνεια, χωρίς να έχουν καμία επίπτωση», προσθέτει το σωματείο.

Αναγκάστηκε να πηδήξει την πόρτα ελέγχου!

Οι προθέσεις της διοίκησης είχαν φανεί ήδη από την ημέρα του ελέγχου, την Τρίτη 22/1, όταν ο πρόεδρος του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ, Μανόλης Μπεμπένης, εμποδίστηκε να συνοδεύσει τους Επιθεωρητές Εργασίας στο προαναφερθέν κτίριο και αναγκάστηκε να πηδήξει την πόρτα ελέγχου προκειμένου να συνδράμει στο έργο των ελεγκτών του Σ.ΕΠ.Ε.

Γι’ αυτό άλλωστε, στην ίδια επιστολή που αναφέραμε παραπάνω, η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού αναφέρει ότι «ο τρόπος εισόδου συγκεκριμένου Συλλόγου προκαλεί εντύπωση αφού παραβιάζει κάθε κανόνα ασφάλειας και μάλιστα άνευ λόγου» και καλεί τους συνδικαλιστές να… τηρούν τους κανόνες ασφαλείας «προς αποφυγή ατυχημάτων και ζημιών».

Πηγή: LEFT.gr